Д-р Николова: Ваксините на децата да бъдат направени, за да няма вълна от морбили наесен

OFFNews 26 май 2020 в 10:29 2492 0

"Нашият апел към родителите е да потърсят личните лекари, защото 6 месеца не са правени ваксини. Тези, които са пропуснали ваксините, трябва да се обадят, за да не се притесняваме в началото на есента от епидемия от морбили например." Това съобщи по БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС. 

Тя уточни, че макар заболяването да протича леко, би могло да има леталитет. Д-р Николова подчерта, че профилактичните прегледи са важни, защото чрез тях се търсят общи заболявания – проблеми със зрението, слуха, опорно-двигателния апарат. Това са неща, които хванати навреме могат да се излекуват, коментира лекарката.

Тя успокои родителите да не се притесняват, защото дните за профилактика са фиксирани, децата няма да се срещнат с други пациенти, и напомни, че е необходимо предварително записване на час, за да няма струпване на чакащи пред кабинетите. 

Д-р Николова съобщи и за нова инициатива на Управителния съвет на БЛС, който стартира мащабно социологическо проучване за работата на лекарите в условията на COVID-19.

Имало ли е достатъчно лични предпазни средства, какви проблеми са срещнали медиците при лечението, каква е била заболеваемостта при лекарите са част от въпросите, които са залегнали в проучването.

Наистина е важно да се знае какво се е случило и как сме работили в условията на пандемия, защото трябва да си извадим поуките какво трябва да се направи, изтъкна Гергана Николова. Анкетата ще бъде анонимна с цел обективна оценка, уточни тя.

Според нея с отварянето на яслите и детските градини учителите и възпитателите трябва да поддържат високо ниво на лична хигиена, тъй като трудно може да се пази дистанция с малки деца. В коментар за контрола на входа на заведенията тя уточни, че децата, които са алергични, трябва да вземат бележка от личния лекар, за да е ясно, че не са заразни и да бъдат допускани на заниманията.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови