Д-р Околийски от СЗО: В България има втори пик на COVID-19

OFFNews 22 юни 2020 в 14:47 4174 0

Втори пик на COVID-19 се наблюдава в България и други страни по света. Това коментира в интервю за "Фокус" д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

В някои държави все още има първоначално развитие и разпространение на заразата. Това са страните от Латинска Америка.

По думите му притеснение будят и страните от Южна Африка, където се очакват трудности с посрещането на потребности от по-интензивни грижи за хората, които се разболяват. 

В други страни, в които се наблюдаваше по-добро справяне с вируса в началото, сега се наблюдава увеличено разпространение. Една от тези страни за съжаление е България, коментира представителят на организацията у нас.

Всъщност тези последни две седмици наблюдаваме едно пиково увеличаване на новите случаи, но може би това е част от първата вълна, когато благодарение на мерките, предприети от хората и правителството, вирусът беше държан под по-добър контрол. След разхлабване на мерките хората си помислиха, че са преодолели тези предизвикателства, този проблем и бързо се върнаха към старите си навици, обясни д-р Михаил Околийски.

Той бе категоричен, че мерките не трябва да бъдат занемарявани и всеки трябва да прояви отговорност и да се пази.

По думите му рисковите фактори по отношение на COVID-19 са много, сред тях затлъстяването и тютюнопушенето.

Никой не е застрахован от коронавирусната инфекция. COVID-19 съществува и рискът е много голям, допълни д-р Михаил Околийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови