Д-р Шарков за уникалната пластична операция в Александровска: 4 часа ми отне само да нарисувам пациента

"Направихме нещо, което досега не съм намирал в литературата"

Янка Петкова 18 юни 2020 в 11:39 16031 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Неотдавна в Клиниката по “Пластично-възстановителна и естетична хирургия“ на УМБАЛ „Александровска“ е била извършена уникална операция на пациент, отслабнал със 75 кг. Видяхме и снимки – разликата „преди и след“ е шокираща. Става дума за 49-годишен мъж, който след сериозно редуциране на теглото иска да възстанови нормалния си начин на живот и да практикува любимото си хоби – спортни танци. Защо е избран по-нетрадиционен подход за интервенцията и как се контурира тяло, при което само излишната кожа е 10 кг, разказва пластичният хирург д-р Евгени Шарков.

Д-р Шарков, защо операцията е уникална?

Защото се извършва при пациент с масивно отслабване. Обикновено в такива случаи интервенциите са едно-дву-три-етапни, тъй като увисванията на кожата и подкожната мастна тъкан са в различни части на тялото – крака, корем, ръце, гърди, лице. Когато става дума за зоната на гърдите и корема има стандартни оперативни техники, които са с притегляне на кожата в посока нагоре. Възможно е да има вертикално притегляне, но то винаги е след като се отстрани един мекотъканен излишък в областта на пъпа. Вертикално се отстранява кожата и след това се притегля от двете страни като книга.

Представете си зоната на пъпа - отстранява се вертикално един елипсовиден участък от кожа и подкожие и след това от двете страни кожата се притегля централно, към срединната линия на тялото, която минава през пъпа. В този случай приложихме нов подход, тъй като пациентът има различни хобита, а ние трябва да се съобразим със социалния му живот, възможностите и желанията му, за да се чувства пълноценен. Бидейки със свръхнаднормено тегло, той не е имал социалния статус, който е искал да има.

Какви хобита има Вашият пациент, д-р Шарков?

Спортни танци. Ние вече направихме една операция при него, в зоната на корема и седалището – казва се белт липектомия.

Какво представлява белт липектомията, разбрах, че сте я направили година по-рано при този мъж?

Белт липектомията е вид абдоминалпластика, която обаче се прави колярно. „Белт“ идва от думата колан. Представете си един колан. Кожно-подкожният излишък се отстранява като колан и се повдига нагоре. В случая при него си остава един вертикален излишък в зоната на пъпа, за който говорихме, и той не е никак малък. Остава и увисването в зоната на гърдите, което го притеснява. Той беше категоричен, че не иска повече хоризонтални разрези или вертикален разрез в зоната на пъпа.

Трябваха ми нови 4-5 срещи със същия пациент, за да го убедя, че това, което иска, не е правено досега и крие рискове да се образуват груби белези. Той е с ясната представа, че има възможен риск. След като и аз се убедих във възможността да го осъществим, решихме да пристъпим към интервенцията.

Уникалността при нея е, че от двете зони странично са отстранени два огромни участъка от кожно-подкожен излишък и след това кожата, която остава отпред и отзад, е отпрепарирана, освободена до нивото на пъпа и гръбнака отзад, за да може след това да се изтегли и да се затвори без има напрежение. Това не е правено никога досега, поне аз не съм го намирал в литературата, а на мен това ми е докторантурата, т.е. би трябвало да знам, ако някой го е правил.

След като се изтегли тази кожа обаче, зърната отидоха отстрани на тялото.

Прочетох, че са отишли към мишниците.

Отделихме зърната от тялото и ги трансплантирахме върху зоната, където трябва да бъдат. Това, което виждате на снимката, са си неговите зърна, но са реимплантирани с автотранплантация.

Каква подготовка изисква една такава операция?

Изисква много сериозна подготовка и от страна на пациента, и от страна на лекаря. Първо, пациентът трябва да се подготви психологически, че оптималният ефект няма да е видим веднага, защото има оток на тъканите, който постепенно спада, има заздравяване на раните. Той трябва да знае, че ефектът ще бъде видим на 6-ия месец. Всеки мой пациент е адекватно информиран, лично от мен, какви са възможните рискове от тази интервенция.

Какъв беше рискът при този мъж?

Рисковете са да не се получи достатъчно добро контуриране на тялото, свързани са и със заздравяването на раните и образуването на груби белези, кръвозагуба дори, защото отстраняваме огромни количества тъкан от тялото.

Той има ли някакви придружаващи заболявания, обикновено при хора със затлъстяване има такива?

В случая няма, защото бариатричната хирургия все повече напредва у нас. На хората със затлъстяване първо им се прави бариатрична интервенция, по-често ендоскопски, при нас в Александровска болница. Пациентът отслабва за период от година и половина-две, увисват кожата и подкожието и тогава вече се намесвам аз.

Основният риск?

В тялото има линии на цепливост на кожата. Когато правим разрези по тялото, трябва да ги правим успоредно на тези линии, за да няма предпоставки да се образува груб белег. Очевидно е, че при този тип интервенция ние сме перпендикулярно на тези линии. Но това се случва и при други операции. Аз взаимствах това, което имаме като опит от други други интервенции.

При една брахиопластика, което е отстраняване на излишната кожа от зоната на мишниците, линиите на цепливост вървят перпендикулярно на костта. Когато изрязваме кожата отдолу, ние сме перпендикулярно на тези линии. В тази зона вече имаме опит и знаем какви са нещата, които трябва да направим, за да минимизираме възможността да се образува груб белег.

Когато махаме излишъка, следваме вълнообразни линии на изрязване, така че да има по-малко напрежение. Отпрепарираме нашироко тъканите. Много важна е физиотерапията, която започва след това. На пациентите се препоръчва да правят определени упражнения, да се мажат със специални кремове и да носят ластично бельо.

Колко време продължи операцията и какъв екип от специалисти изисква?

Аз бях оператора и имах двама асистенти по време на процедурата. Точно тази интервенция продължи 5 часа. Но цялата операция продължи близо 9 часа, защото ние направихме още нещо – thigh lift, което е отстраняване на кожата и подкожната мазнина от зоната на бедрата. Това ни отне още 3,5 часа, така че всичко беше 8,5 часа.

Каква подготовка от оператора изисква подобна интервенция?

Трябва да си добре запознат с този вид интервенции, да си имал добри учители и да не си спирал да се усъвършенстваш. Надявам се да не звучи помпозно, но общо-взето подготовката е огромна, всички години, в които си учил медицина. Трябва да знаеш точно какво правиш. Представете си, че махнем цялата тази кожа и се окаже, че не можем да затворим раната след това? И понеже питахте за подготовка ще ви кажа – предния ден ми трябваха четири часа само да нарисувам пациента.

Това рисуване подобно на кроенето ли е?

Трябва да нарисуваш това, което ще отстраниш, за да си сигурен, че ще можеш да затвориш дефекта. И нямаш право на грешка. Веднъж легне ли пациентът върху оперативната маса, не можеш да променяш рисунката, защото в легнало положение нещата изглеждат по съвсем друг начин. Трябва да си 100% сигурен, че това, което си нарисувал, е правилно, защото не можеш да го промениш.

Вероятно трябва да се предвиди някакъв резерв?

Винаги е по-добре да се остави резерв, защото това са многоетапни операции и ако оставиш резерв, на следващ етап винаги можеш да го докоригираш. Има риск, ако си прекалено агресивен, да има проблем след това със заздравяването на раната. Това е основният принцип.

На снимката видях, че той беше нарисуван и в областта на лицето, шията?

В областта на лицето извърших една процедура преди два дни, когато дойде за повдигане на шията.

Специални ли са шевовете, които се правят в този тип хирургия?

Да, типът шев ни различава значително от останалите типове хирургия, тъй като правим естетичен шев, за да остане незабележим белег.

Казахте, че след интервенцията е необходима рехабилитация. Каква е тя?

Може би терминът е по-силен от необходимото. Това, което трябва да се прави 2-3 пъти дневно в продължение на 3 до 6 месеца, е да се нанасят специални кремове и да се масажира с леки движения на дланта белегът. Другото са специални упражнения – по определен начин да се раздвижват рамото и ръката за по 2-3 минути на ден – за да не се развие някакво нежелано опъване на кожата.

Какво ще се случи, ако пациентът отново напълнее? Има ли риск?

Когато пациентът е преминал през бариатрична интервенция този риск е не повече от 5 до 10%, защото при него чисто физиологично вече са ограничени желанието и възможността да яде в количествата, в които го е правил преди. Това, което знам от нашите специалисти е, че те прилагат все по-съвременна техника, при която се отстранява тази част от лигавицата на стомаха, която е отговорна за глада. Не е толкова агресивно като преди.

По-често мъже или жени прибягват до такива пластични операции?

Чисто статистически са горе-долу по равно. При този тип хирургия не бих го нарекъл суета. Когато имаш един кожно-подкожен излишък, който ти стига до колената, това ти пречи и създава дискомфорт. Не бих казал, че са най-суетните пациенти – по-скоро стремежът им е да се върнат към нормалния си начин на живот.

Това ли е пациентът с най-сериозно редуцирано тегло, който сте оперирал досега?

Сумарно да.

Значи това са били едни 10 кг, които е носил със себе си. Ще си прави ли други операции този мъж?

Вече си направи. Стегнах му шията, сега ме чака за контролен преглед.

Вече е в състояние да се движи и живее нормално?

Докато говоря с Вас, го виждам как се качва по стълбите към клиниката.

Д-р Евгени Шарков е завършил МУ, София. Защитава специалност “Пластично-възстановителна и естетична хирургия”, докторант на тема – “Body Contouring”към УМБАЛ “Амександровска”.

Член е на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия (БАПРЕХ). От 2016г. до 2019 г. е официален представител на лекарите-специализанти по пластична хирургия в България пред ICOPLAST (INTERNATIONAL CONFEDERATION OF PLASTIC SURGERY SOCIETIES). Специализира “Пластично-възстановителна и естетична хирургия” във Великобритания и работи съвместно с Mr.Brent Tanner и Мr. Michael Cadier (Immediate past president of BAAPS – British Association of Aesthetic Plastic Surgery).

От 2017 г. до 2019г. е член на Лекарския съюз на Великобритания. От януари 2020г. е Началник клиника “Пластично-възстановителна и естетична хирургия” към УМБАЛ “Александровска”.
Официален международен трейнър за Inmode – неинвазивна липосукция и радиочестотно лифтиране на тъкани. Официален трейнър за SmartGraft– FUE технология за трансплантация на коса. Има сертификати за практическо и теоретично обучение за работа с Restylane, Princess, Juvederm. Автор и съавтор на редица научни статии и презентации в сферата на естетичната хирургия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови