Д-р Симидчиев: В Гърция налагат мерки, не за да ограничат туризма, а за да го запазят

OFFNews 09 юли 2020 в 10:46 1867 1

Снимка Архив

Страните, които мислят цялостно за държавата, индустрията и туризма, веднага реагират и започват да прилагат мерки, както е в случая в Гърция. Те не го правят, за да ограничат туризма, те го правят, за да запазят туризма. Това каза по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев по БНТ.

Епидемичните мерки не касаят само този вирус, а по принцип общественото здраве. Ако ние спазваме тези мерки, ще има по-малко вирусни заболявания през зимата, ще има по-малко летни заболявания на морето, коментира специалистът по белодробни болести. 

По думите му в медицината много по-важно от всичко останало е профилактиката, "т. е. 1 лв., вложен в профилактика, се равнява на 6 или 8 лв., вложени в лечение".

Д-р Симидчиев коментира, че срещи на хора 1 към 1000, т. е. един човек да се среща с много други, са рискови и не е добре да не се провеждат. Защото това няма да наруши икономиката значително, но същевременно ще ограничи ненужно заразяване, тъй като на тези места ходят наистина по-млади хора, които са с по-нисък риск, но тези млади хора след това отиват при техните по-възрастни родители и при други хронично болни, т.е. те са така или иначе средство за разпространение на заразата, каза д-р Симидчиев.

Според него в детските градини възможността за контрол е много по-голяма, защото има възрастни, които могат да направляват децата да имат съответно поведение.

"Там за мен рискът е по-малък, а ползата е много по-голяма, защото когато едно дете е на детска градина, родителите могат да бъдат ангажирани в икономическа дейност, т. е. от гледна точка на риск и полза, това е точно различното от футболния мач и дискотеките", каза д-р Симидчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови