Д-р Симидчиев: В интерес на вируса е да започне мирно съвместно съществуване с нас

Новият начин на провеждане на брифингите на НОЩ е далеч по-съответен на обстановката - има факти, не емоции, казва пулмологът

OFFNews 04 май 2020 в 10:50 3294 0

Снимка Архив

"В интерес на вируса е да започне мирно съвместно съществуване с популацията. Ако предизвиква твърде много проблеми, тя ще взема твърде много мерки срещу него."

Така коментира бъдещото развитие на инфекцията пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Би Ти Ви. Неговото предположение е, че COVID-19 ще стане подобен на грипния вирус – ще има годишно една или две вълни, но няма да има чак такива драми и хората ще бъдат психически и социално подготвени.

Новият начин на провеждане на брифингите на НОЩ е далеч по-съответен на обстановката. Той отговаря на нуждите на хората да разберат голям процент от детайлите и да не бъде емоционален, а фактологичен, каза още специалистът.

Според него респираторните вируси, какъвто е и новият коронавирус, са едни от най-заразните заболявания.

"Това е респираторен вирус, който влиза и излиза през дихателната система. Белият дроб е военното поле, върху което се разраства заболяването. Проблемът при този вирус е, че част от хората не могат да развият траен имунитет към него, освен това той в голяма степен се крие – няма симптоми в самото начало. Моето предположение е, че този вирус ще си остане доста дълго с нас и ще рецидивира", посочи още лекарят.

Според доц. Спас Спасков, специалист по образна диагностика и бивш директор на столичната болница за спешна помощ "Пирогов", откриването на ваксината няма мигновено да реши този въпрос, тъй като има ваксини за други вирусни заболявания и все още живеем с тях. По думите му не трябва да изпадаме в паника, когато чуем понятието "вирус", достатъчно е да спазваме хигиена и социална дистанция, за да отдалечаваме заболяването от нас самите.

По думите на доц. Спасков този тип мерки, които се взеха, са упражнение как бихме действали в други случаи, когато евентуално се появи особено опасна инфекция.

"Голяма част от мерките носеха такава характеристика, а не на мерки срещу респираторен вирус. В бъдеще ще бъдем по-внимателни към прилагането на такива мерки и ще ги прилагаме, когато има изключителна потребност", добави специалистът.

Имаше малко по-гояма степен на инфодемия, отколкото на пандемия съгласи се и д-р Симидчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови