Д-р Таня Андреева: Болниците трябваше да бъдат разделени на групи, най-подготвените да са на първа линия

OFFNews 11 май 2020 в 19:25 4287 2

Болниците трябваше да бъдат разделени на групи. Болници от първа линия трябваше да бъдат тези, които са най-подготвени, включително откъм кадри и медицински екипи. Най-подготвените да поемат първата вълна, докато се подготвят останалите. Те трябваше да бъдат и напълно оборудвани с всички необходими предпазни средства и апаратура.

Бившият здравен министър д-р Таня Андреева коментира пред Бтв зачестилите случаи на заразени медици и болници от новия коронавирус.

Случилото се в болниците във Видин и Ямбол можеше да бъде в по-малки размери, ако беше правилно преценена кличничната картина и те бяха на втора линия, подчерта д-р Андреева.

„Има много болници, които не са достатъчно обзепечени с кадри – във Видин, в Ямбол, в Сливен, във Враца. Трябва да се проверят болниците в Търговище и Разград, защото все повече случаи излзизат от там. Труден е този процес за менажиране, но не е невъзможен. Цялата информация за болниците е в Министерството на здравеопазването и то може да вземе мерки за обезпечаване на болниците. Не може в една болница да няма инфекциозно отделение и реаниматори, но да я ангажираш да се грижи за COVID-случаи, като във Видин“, допълни д-р Андреева.

Според нея на Балканския полуостров и в Източна Европа сме доста по-пощадени от коронавируса.„Това може да се дължи на по-добрия имунизационен календар, на това, че туристическият поток не е толкова голям и възрастните хора не общуват
толкова помежду си“, отбеляза още д-р Андреева.

Няма вертикално предаване на вируса от майка на новородено, коментира бившият здравен министър, която е акушер-гинеколог.

Не бяхме подготвени, нямаше сигнали от другите страни, че трябва да се подготвим, коментира тя ситуацията на старта на кризата. Затова социалната дистанция беше единственото възможно и правилно решение, смята д-р Андреева. „Сега обаче отпускаме мерките през няколко дни и ако се получи рязко покачване на заразените, няма да знаем какво е довело до това“, допълни тя.

С риск да разочаровам родителите последната мярка, която трябва да падне, е децата да тръгнат отново на детска градина. Децата най-трудно могат да се предпазват сами, каза д-р Андреева. Това ги прави най-лесните преносители, а след това те стават опасни за техните родители, баби и дядовци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

2

мгергов

12.05 2020 в 13:43

Ами права е Андреева,ако бяха разделили болниците на групи сега едва ли щеше да има толкова много заразени лекари.

23293

1

Стефан

12.05 2020 в 01:27

Не. Болниците трябваше да са държавни, а предболничната помощ трябваше да е поликлинична. Точно като при социализма. По-ефективна система не е съществувала никога и никъде.