Д-р Таня Андреева: МЗ и здравният министър си позволиха да дадат обещание, което нямаше как да бъде изпълнено

OFFNews 07 октомври 2019 в 11:00 3115 0

Снимка Архив

„Министерство на здравеопазването и здравният министър си позволиха да дадат обещание, което нямаше как да бъде изпълнено“, заяви в предаването „Тази сутрин” на bTV д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването. Коментарът й бе по повод разразилия се миналата седмица скандал с парите за увеличението на заплатите на медицинските сестри.

Тя напомни, че много експерти са сигнализирали още през юни, че няма как министърът да раздаде заплати на медицинските сестри и на лекарите, защото болниците получават пари за дейност.

„Тези милиони са дадени, но по друга схема – не пряко през министерството, тъй като МЗ няма правата да раздаде такива пари. Затова се е минало на вариант да се вземат от резерва на Здравната каса. Другият механизъм щеше да бъде незаконен и щяха да следват санкции от него”, каза д-р Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов”.

Той уточни, че парите са отпуснати на база завишени стойности на клиничните пътеки и по този начин се увеличава приходът за една и съща работа. „Но все пак трябва да се извърши работа. Мина времето, в което пари се даваха, сега трябва да се заработват”, допълни д-р Спасков.

Припомняме, че днес се провежда Национален протест на специалистите по здравни грижи. Той е организиран от КНСБ и е подкрепен от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Исканията са за достойно заплащане на медиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови