Д-р Таня Ангелова: От 8 години клиничните пътеки за рехабилитация не са актуализирани

OFFNews 24 октомври 2019 в 11:30 1443 0

Снимка Архив

„От 8 години клиничните пътеки за рехабилитация не са коригирани, като изключим тези, които касаят детската патология“. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация д-р Таня Ангелова. По думите й клиничните пътеки не са определени въз основа на икономически анализ. Тя настоя да се направи такъв, за да се види какъв е реалният разход.

Според д-р Ангелова друг проблем е краткият срок за рехабилитация, тъй като е невъзможно пациентите да се възстановят за 7 дни. По думите й държавата осигурява 330 лв. за рехабилитация или около 48 лв. на ден, което е абсолютно недостатъчно. Тази сума се разпределя между всички, които работят в болницата, с нея се плащат и ток, и вода, всичко което е необходимо, за да функционира здравното заведение. 

Д-р Ангелова акцентира и върху ниските ниските заплати на физиотерапевти и рехабилитатори, които на много места получават много под 1000 лв. основна заплата.

Според нея увеличението на средствата за рехабилитация в новия бюджет ще е минимално, но се надява поне да бъдат разделени клиничните пътеки, така че заплащането за рехабилитация на тежкоболните да е по-високо.

„Около 280 хил. пациенти преминават през клиниките и отделенията за активно лечение. Около 140 хил. провеждат рехабилитация. От тези 140 хил. – процентът на хората, които са били на активно лечение, не е никак голям. Голямата част от тази цифра са хора, потърсили сами помощ, отишли са до личен лекар, дал им е направление за рехабилитация и след това от рехабилитацията в амбулаторни условия са изпратени в болниците. Много повече са хората, които не са провели рехабилитация след активното лечение“, обясни още д-р Ангелова.

По думите й държавата трябва да прецени кои рехабилитационни болници са й необходими и тях да субсидира и обнови, за да се превърнат в модерни центрове за възстановяване. Според специалиста има много съвременни технологии в рехабилитацията, които не се прилагат у нас по финансови съображения.

Днес в курорта Св. Константин и Елена край Варна се провежда национална конференция по физикална и рехабилитационна медицина, на която ще бъдат представени съвременните методи в рехабилитацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!