Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Д-р Цветеслава Гълъбова: Увеличават се невротичните и тревожните разстойства

OFFNews 04 май 2020 в 14:49 4082 0

Има увеличение на невротичните, тревожни разтройства, съобщи за БНР д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и директор на Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“. Увеличил се е броят на хората с депресивни състояния, панически атаки, генерализирана тревожност, фобии.

„При тези заболявания определено има ръст и го казвам не само от моята собствена практика, разговарям и с колегите по тези теми. За щастие при психозите, т.е. при тежките психични заболявания, там няма ръст, не се и очаква такъв, защото това са биологично детерминирани болести, които почти не се влияят от факторите на външната среда", подчерта Цветеслава Гълъбова.

Промяната във формата на брифингите на Националния оперативен щаб ще се отрази добре на хората, смята тя. След като е преценено, че мерките трябва да бъдат доста по-либерални, това означава, че е направен анализ и гражданите трябва да бъдат малко по-спокойни, посочи д-р Гълъбова.

Цветеслава Гълъбова коментира и психическото състояние на учениците в условията на онлайн обучение. Според нея, ако учениците не са събирали достатъчно знания по време на дистанционното обучение, няма да се представят достатъчно убедително на предстоящите изпити.

"Децата трябва да бъдат спокойни, трябва да дадат всичко, на което са способни и което знаят, защото тези изпити са важни. Но аз лично не съм много оптимистично настроена за резултатите, които ще се получат на тези изпити", коментира Гълъбова.

Според психиатъра, родителите не са мотивирали достатъчно децата да учат. "За съжаление това онлайн обучение се случи при обстоятелствата на форсмажор и макар че от много години, може би десетилетия и повече се говори, че трябва това да се случи, отново ние не бяхме подготвени", твърди психоложката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!