Дариткова: Лекарствата за деца с редки заболявания трябва да бъдат изключени от обществените поръчки

OFFNews 23 януари 2020 в 16:45 1797 0

Снимка Архив

Медикаменти, определени по списък от министъра на здравеопазването, които нямат разрешение за употреба в България, не са налични и са единствена алтернатива за лечение на деца с редки заболявания, трябва да бъдат изключени от режима на обществените поръчки.

Това заяви по БНР д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в НС.

Провеждането на обществена поръчка, която отнема време, може да застраши живота и здравето на децата, защото обикновено става въпрос за ситуации, които се развиват много бързо в негативен план. Много строго и ясно е регламентирано кои са тези медикаменти, за да няма злоупотреби, аргументира се тя.

Подобна е позицията и Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“, според която става дума за деца с тежки заболявания, на които спешно трябва да се отпусне медикамент без ананалог. Тя уточни, че в тази група са и възрастните с редки заболявания.

Обществените поръчки за лекарства излязоха отново на дневен ред, след като шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев оповести, че за едно и също лекарство Касата плаща седем пъти повече на частните болници. В отговор министърът на здравеопазването инициира законодателни промени, които ще задължат частните лечебни заведения да правят обществени поръчки за лекарствата.

Д-р Дариткова каза още, че се надява Европейската комисия да приеме доводите за изключването на някои медикаменти от обществените поръчки, като уточни, че става дума не само за лекарства за онкозаболявания, но и за медикаменти от сферата на наследствените обменни болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови