Дефицитът на витамин Д в детството може да провокира агресия в пубертета

OFFNews 27 август 2019 в 16:00 2826 0

Снимка Pixabay

Дефицитът на витамин Д в детството може да доведе до агресивно поведение, тревожност и депресия в пубертета. Твърдението е на учени от Мичиганския университет, които са наблюдавали ученици от Богота, Колумбия. Резултатите от изследването им бяха публикувани неотдавна в научното издание за хранене и диететика Journal of Nutrition.

Изследването е започнало още 2006 г. Учените наблюдавали 3202 колумбийски ученици от началните училища, на възраст от 5 до 12 г. Събирали информация за ежедневните им навици, теглото, ръста, образователното ниво на майките им, за недостига на храна в семействата, социално-икономически им статус.

На доброволците били направени и кръвни изследвания. След около 6 години, когато децата били на 11-18 години, анкетирали 273 от тях, а родителите им трябвало да оценят поведението на децата си с анкета.

Установило се, че децата, при които в кръвните изследвания бил констатиран недостиг на витамин Д, са почти два пъти по-агресивни в сравнение с връстниците си, при които подобен дефицит не бил открит.

Освен това било доказано, че ниското ниво на белтъка, който транспортира витамин Д в кръвта, също оказвал влияние върху емоционалното им състояние. Пониженото съдържание на този белтък е свързано с тревожност, депресия, агресивно поведение. Тази зависимост била налице, независимо от индивидуалните характеристики на децата, техните родители и начин на живот.

Според авторите на изследването децата, при които дефицитът на витамин Д е бил факт още в началното училище, в пубертета са получили по-ниска оценка на тестовете, с които се оценяват поведенчески проблеми.

Учените отбелязват, че по-рано недостигът на този витамин е бил свързван с някои проблеми на психичното здраве (вкл. депресия и шизофрения), които се проявяват в зряла възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!