Депутат от ДПС: Законно е частните болници да купуват лекарства на по-висока цена, но не е справедливо

OFFNews 14 януари 2020 в 15:37 3319 0

Снимка Архив

Законно е частните структури да купуват медикамента на по-висока цена. Друг е въпросът дали е справедливо и дали е ефективно харчене на публични ресурси, защото тези средства се покриват от НЗОК. Това каза пред БНР д-р Нигяр Джафер - депутат от ДПС и заместник-председател на Народното събрание.

"Ако ме питате дали тези цени са законни и това, което се случва, е законно - да! При търговете, които се провеждат от държавните и общински болници, може да се постигне по-ниска цена, защото е нормално да има конкуренция и да се постигат такива ниски показатели", каза още д-р Джафер.

Според нея в последните години сме свидетели на бунт на управителите на Здравната каса, тъй като и предходният управител на НЗОК - проф. Камен Плочев си е тръгнал след изявления за нередности в Касата.

По думите на д-р Джафер Министерството на здравеопазването е влязло в кръгова отбрана след изявлението на управителя на Здравната каса Дечо Дечев. Тя уточни, че д-р Дечев е предложен и избран от управляващото мнозинство. Той е поел поста с намерение да промени нещата в посока на прозрачно харчене на публичните средства, повече контрол и ефективно управление на обществените средства, допълни депутатът от ДПС.

"98% от казаното от д-р Дечев ние бихме подкрепили и сме съгласни с него", добави д-р Джафер и уточни: "Имаме и несъгласия. Ние сме за равнопоставеност на субектите, независимо от тяхната собственост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови