Дерматологът доц. Казанджиева: Вълнените шапки и шалчета са забранени за децата с атопичен дерматит

От какви грижи се нуждае чувствителната детска кожа през зимата – препоръките на доц. Жана Казанджиева

OFFNews 23 ноември 2019 в 10:11 15124 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Застудяването изисква промяна в грижата за уязвимата детска кожа. Как ѝ влияят ниските температури и вятърът, кои дрехи не предизвикват дразнене и какви са основните хигиенни правила през зимния сезон, обяснява дерматологът доц. Жана Казанджиева от УМБАЛ "Александровска".

Доц. Казанджиева, какви са особеностите на детската кожа?

На първо място, детската кожа е с по-високо съдържание на вода, от което идва и усещането за по-голяма мекота. В детската кожа водата е около 75%, докато при възрастните водното съдържание спада постепенно от 65% до 55% в късните години на живота. С възрастта постепенно на кожата се отразява и натрупването на УВ радиация – при децата то е съвсем малко и затова пигментацията е равномерна и еластичността е повишена.

В бебешката кожа роговият слой, и като цяло епидермисът, са по-тънки - ето защо децата реагират по-силно на факторите на околната среда. Вятърът и слънцето могат по-бързо да увредят кожната бариера. Това означава, че грижите за детската кожа трябва да са внимателно съобразени със сезона. Излагането на силен студ или прекомерна топлина е опасно за нея. Тя реагира по-бурно на промяната в климатичните условия, защото потните жлези са по-малко и част от тях започват да функционират едва в пубертета. Този факт е особено важен за малките пациенти с атопичен дерматит.

Как влияят студът, вятърът и снегът?

Силният вятър и ниските температури през зимата винаги са изпитание за кожата. През зимните месеци особено много страда атопичната детска кожа, която често се възпалява. При това заболяване има дефект в кожната бариера и нейната защитна функция е нарушена. Логично, атопичната кожа е много по-чувствителна от нормалната. Атопичният дерматит се дължи на генетично предразположение, но изключително много се влияе от външната среда. Червени, възпалени участъци често се появяват по бузите и брадичката, както и в лакътните и коленни гънки. Кожата на пипане е суха, често със следи от разчесване поради силния сърбеж. Дрехите от изкуствена материя или вълна, студеният въздух и вятър в контраст топлината вкъщи могат допълнително да увеличат възпалителните промени.

Как да подготвим детето за разходка и игра навън?

Разбира се, детето трябва да е облечено топло, но прекомерното “навличане” на децата с дрехи също е противопоказано. Най-добре е да се използва немската стратегия Zwiebelооk – т. е. обличане на няколко дрехи с различна дебелина и материал една върху друга. По този начин бързо да може да се реагира и да се прибави или съблече дреха в зависимост от това как се чувства детето. При много студено време е добре лицето и ръцете да са защитени от бариерен крем с добри хидратиращи и омазняващи свойства. За устните безспорен фаворит са специализираните продукти на козметичните фирми – те осигуряват добра защита от зимния студ и предпазват нежната кожа в тази област от появата на залющване и нацепване.

Необходима ли е УВ защита?

Задължително при разходки в планината, ски и сноуборд се използват продукти с най-висок фотозащитен фактор. В градски условия фотозащита за децата е необходима само когато имаме съчетанието от зимно слънце, сняг и дълга разходка в парка. Тогава наистина не трябва да оставяме слънцезащитния продукт вкъщи. Слънцето се отразява от снега повече, отколкото от пясъка на плажа и това е добре известен факт, който прави фотозащитата необходима и през зимата.

Какви специални грижи са необходими за децата с атопичен дерматит?

Да започнем с банята

Прекомерното къпане не се одобрява, защото то допълнително изсушава кожата. Добре е, при суха кожа, детето да пропуска ежедневните душове и къпането да се сведе до 2-4 пъти седмично. Според указанията на Американската академия по дерматология прекаляването с измивни процедури може да увеличи трансепидермалната водна загуба и да увеличи сухотата на кожата. Препоръчват се кратки душове – по-малко от 10 минути като времетраене. Водата трябва да не бъде прекалено топла, защото от горещата вода се дразнят свободните нервни окончания в кожата и сърбежът се засилва. Атопичната кожа изисква внимателно подсушаване, а не грубо разтъркване. Търкането на кожата с хавлиената кърпа допълнително дразни кожата и уврежда кожната бариера.

Сапуните също са много важни

Използването на сапуни при къпане може да се окаже част от проблема, защото те отстраняват твърде много от естествения овлажняващ фактор на кожата. Трябва да се използват основно душ олиа, които не я лишават от нейното естествено омазняване. Толкова е приятно когато детето се забавлява със сапунената пяна. За съжаление, душ-геловете и сапуните, които използваме за нея, допълнително изсушават кожата – причината може да бъде не само в измивните вещества, но и в прибавените аромати. Добре е когато детето има проблемна кожа да се потърси компетентен съвет от дерматолог. Той ще препоръча продукти, които са полезни за укрепване на кожната бариера и подходящи за конкретния малък пациент.

Хидратиране на кожата

Емолиентите, кремовете и балсамите са основните ни оръжия в битката със сухата кожа. Добре е тяхното прилагане да започне още при раждането на детето като това правило е особено важно за семействата с алергични заболявания в рода. Смята се че ранното хидратиране на кожата може да предотврати развитието на атопичен дерматит, защото подпомага укрепването на кожната бариера. Емолиентите трябва да се използват най-малко два пъти дневно, като идеалното приложение е няколко минути след баня, когато кожата ги възприема най-добре. Отново е добре да се използва компетентността на дерматолога – той ще препоръча най-подходящия крем, балсам или лосион, който често има в състава си активни вещества, допълнително подпомагащи хидратацията.

Дрехите

Много е важно почистването и изпирането на дрехите, които са в пряк контакт с кожата. Аз винаги препоръчвам използването на пералня и програма за двукратно изплакване. Прането на ръка рядко може да осигури такова пълно изплакване на дрехите, за да не останат следи от перилния препарат. Много често се забравят чаршафите и одялото, а те също могат да предизвикат замърсяване и дразнене на кожата. Препоръчва се да се използват непарфюмирани продукти, омекотители, антистатични средства. Добре би било ако дрехите са от 100% памучен плат или коприна – така си спестяваме дразненето на кожата от изкуствените материи. И нека да припомним – свръхчувствителността към вълна е един от критериите за диагнозата “атопичен дерматит”. Т.е. вълнените шапки и шалчета са забранени при това заболяване.

Храната

Тук няма еднозначни съвети. Детето трябва внимателно да се наблюдава и да се отстранят храните, които водят до засилване на сърбежа и евентуално влошаване на състоянието на кожата. Списъкът на забранените храни е дълъг, но не е актуален за всяко дете. Трябва да се наблюдава реакцията на шоколад, цитрусови и горски плодове, ядки, люти, кисели и солени храни.

Консултации с дерматолог

При проблеми с кожата на детето безспорният специалист е дерматологъг. Не забравяйте, че кожата на всяко дете е с уникални характеристики и кремовете, които помагат на другите деца, могат дори да бъдат вредни за конкретния малък пациент. Дерматолозите разполагат с голям избор от специализирана козметика и лекарства за всякакъв вид проблеми с детската кожа. Нещо повече – лекарите преценяват дали се касае за нормална сухота на кожата, или проблемът се задълбочава и диагнозата е вече атопичен дерматит, който изисква специални грижи и препарати. При съмнение за алергична кожна реакция дерматолозите правят специфично тестуване с избрани алергени от Европейската стандартна серия. Положителните резултати посочват конкретния “виновен” алерген и съответните мерки за избягването му.

Доц. Жана Казанджиева е дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска”. Специализирала е електронна микроскопия на кожата в Медицинския университет във Виена и лазертерапия в кожните болести в Клиниката по дерматология и венерология към Медицинския университет в Цюрих. През 2005 г. защитава дисертация на тема „Екзогенни пигментни нарушения – дерматологични аспекти и терапевтични възможности за отстраняване”. Доц. Жана Казанджиева е член на борда на БДД, на European Academy of Dermatology and Venereology, секретар е на German-Bulgarian Dermatological Society.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови