Диагностицираха жена с морбили в София

OFFNews 13 февруари 2019 в 12:37 3410 1

"Вчера имаме доказан случай в Референтната лаборатория за морбили в София при жена на 37 години... След лечение в частна болница вече тя е настанена в Инфекциозна болница". Това заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му броят на случаите с морбили в Европа и на Балканите расте. Основната причина за това е липсата на ваксинации и свободното движение на сезонни работници от държави, в които ваксината срещу дребната шарка не е задължителна.

Проф. Кантарджиев препоръча да се избягват пътувания в рисковите страни на деца под имунизационната възраст от 13 месеца, а тези, които не са боледували от морбили и са пътували в чужбина, да избягват контакт с деца в първите дни след завръщането си.

"Най-много са случаите в Украйна - 36 000 души... Като наемат момичета и момчета да работят по нашите курорти, здравните власти трябва да искат имунизационен паспорт или собствениците на хотели да ги имунизират", предложи експертът.

Проф. Кантарджиев обобщи тенденцията на Балканите - 5 500 болни в Сърбия, в Румъния броят на болните намалява - от 10 000 през миналата година на 1500 сега, 2500 болни в Гърция за миналата година.

Епидемия от морбили е обявена в съседна Македония, където вече трето дете почина от дребната шарка. Ваксинация не е била направена.

Миналата година Световната здравна организация предупреди за увеличаване на броя на заболелите в световен мащаб, в това число и в Европа. У нас ваксината е задължителна и досега България успява да избегне епидемията независимо, че заразата е в съседни държави като Сърбия, Гърция и Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови