Директорът на СЗО: Държавите да не бързат да вдигат мерките - това ще навреди повече на икономиката

OFFNews 03 април 2020 в 23:55 3460 3

Тедрос Гебрейесус

Ако държавите избързат твърде много с вдигането на ограниченията, епидемията може да се съживи и икономическият ефект ще е дори по-тежък и продължителен.

Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус на пресконференция, която по-рано днес даде заедно с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"...Знаем, че това е много повече от здравна криза. Всички сме наясно с дълбоките социални и икономически последици от пандемията.

Ограниченията, въведени от много страни за защита на здравето, влияят до голяма степен върху доходите на хората и семействата и икономиките на общностите и нациите.

Ние сме в обща борба за защита и на живота, и на поминъка.

В краткосрочен план страните могат да облекчат тежестта върху своето население чрез програми за социално подпомагане, за да гарантират, че хората имат храна и други жизненоважни условия.

За някои страни облекчението на дълга е от съществено значение, за да им се позволи да се грижат за хората си и да избегнат икономически крах. Това е област на сътрудничество между СЗО, МВФ и Световната банка.

Но в крайна сметка, най-добрият начин държавите да прекратят ограниченията и да облекчат икономическите си ефекти е да атакуват вируса, с агресивния и всеобхватен пакет от мерки, за които говорихме много пъти преди: откривайте, тествайте, изолирайте и лекувайте всеки случай и проследете всеки контакт", посочи Гебрейесус.

3 ключови стъпки за всяка държава

Гебрейесус посочи три основни цели, върху които сега всяка страна трябва да се съсредоточи.

Първо, да гарантира финансиране на мерките, които системите за обществено здравеопазване предприемат: тестване, откриване на заразени, търсене на контактни лица, комуникационни и информационни кампании.

Второ, да заздравят основите на здравните си системи - т.е. служителите да получават възнагражденията си, здравните заведения да имат стабилно финансиране за закупуване на жизненоважни медицински консумативи.

Трето, държавите трябва да премахнат финансовите бариери пред здравните грижи за болните от COVID-19.

Той призова държавите да осигурят безплатно лечение и тестване, за да не бъде това пречка пред хората да търсят терапия.

Особено внимание трябва да се обърне и на подкрепата на хората, живеещи в условия на домашно насилие, за които това е още по-труден период. Не се колебайте да потърсите помощ, призова още генералният директор на СЗО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

04.04 2020 в 01:39

Зулжине бе, ти барем войник бил ли си?
Президентът се държи като нормален Командващ. Боко - като обикновен паникьор.
Тия тайни знания имам от сержантските учебници от всяко време, начиная от Първата Световна война, и до днес. Във всичките пише едно и също:)
В по-дебелите книги вече пише и друго, но разликата не е голяма. И с нищо не променя изводите. Действията на борисов са панически, а след това - хаотични. Той не управлява процесът. Поведението му е копирано от поведението на някой си слави трифонов.
Това по никой начин не са действия на реален командир, това е театър за тъпа публика.

23293

2

Стефан

04.04 2020 в 01:30

Ако СЗО наистина знаеше за какво става дума - сега светът нямаше да е на тоя хал.
Затрай си, негре!