Директорът на ''Шейново'': Размяната на бебетата е станала при първото им даване на майките

Янка Петкова 22 декември 2022 в 09:41 6818 3

Румен Велев, директор на АГ болница

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Велев, директор на АГ болница "Шейново"

Бебетата не са разменени по време на раждането, размяната е настъпила по-късно, когато след като ги приемаме в неонатологичното отделение ги поставяме в кошчета. В тях на видно място има картонче с името на майката и номера на бебета, които са еднакви и по този начин самите майки си виждат бебетата. Размяната е станала при първото раздаване на бебетата.

Това каза на брифинг директорът на АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев, който коментира случая с разменените бебета. Според него "низ от нелепи случайности и може би грешка на един човек, който в началото е объркал 

Абсолютно недопустимо е, имаме доста голяма яснота за това, което се случи. Хората, които са извършили тази грешка, ще бъдат изключително строго наказани. Има смущаващи факти, които не можем да си обясним за момента, но категорично няма умисъл в размяната на децата. Смущаващо е, че първо, по време на целия престой в болницата нито една от двете майки не е обърнала внимание на гривните на бебетата. При изписването тези гривни са били дарени. Все пак три месеца е дълго време и не е много логично човек да не си погледне гривничката. Още повече, че едната майка много добре си съхранява всички документи по раждането, обясни д-р Велев.

По думите му в болницата са разбрали за инцидента на 8-9 декември, когато едната от майките се е обадила на неонатоложката и казала, че има съмнение, че детето не е нейното. Видяла двете гривнички и установила, че номерът не е един и същ. Още на следващия ден директорът е уведомил МВР.

На въпрос защо здравното министерство не е било уведомено навреме, директорът на "Шейново" обясни:

Нашата основна цел беше да съхраним дискретно тази информация. От момента, в който уведомих полицията, минаха 8 дни. Не знам как е изтекла информацията, имам своя версия. Важно беше да съхраним семействата, това са лични данни, които не биваше да стигат до общественото пространство. Пред цялото време двете семейства съдействат на органите на реда, за 7 дена са осъществени всички следствени действия, разпити, установени са биологичните родители, каза Велев и уточни, че той лично не е разговарял с двете майки.

Директорът поднесе още веднъж извиненията си пред двете семейства, признавайки, че проблемът е основно за тяхна сметка и изрази надежда по-бързо да бъдат преодолени всички административни пречки за връщането на децата на биологичните им родители. От болницата имат готовност да им окажат психологична помощ.

Аз съм повече от 30 години лекар, такова нещо не ми се е случвало. Когато приключи проверката, виновните ще получат своето наказание, ще носят и съдебна отговорност. Бяха разпитани повече от 30 човека, всичко е в прокуратурата. Искам този случай да приключи най-добре на двете семейства. Готов съм да подам оставка, заяви в заключение Румен Велев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

3

IvoIvo

22.12 2022 в 13:18

И никой не е видял номерата???

1039

2

безаналогов

22.12 2022 в 12:44

Може би ако директора на Шейново наеме достатъчно персонал и му плаща адекватно няма да се стига до тези абсурди. Всички знаят, че се плаща по няколко хиляди на екип при раждане, уж всичко е безплатно. Отделно на персонала. И този мазник има наглостта да обвинява майките. Това наричам адекватна политика за повишаване на раждаемостта.

-240

1

редовно четящ

22.12 2022 в 10:46

И когато едната майка е забелязала, че бебето и все повече почернява и заприличва на ц@гане, започва да се съмнява. А другата се радва на бялото и отказва ДНК експертиза.