Директорът на болницата във Враца поиска 2,7 млн. лв. субсидия от държавата

Медиците в болницата заплашиха с колективна оставка

OFFNews 04 октомври 2017 в 11:48 2245 0

Директорът в оставка на врачанската болница д-р Орлин Цветков поиска оздравителна субсидия от държавата, за да може болницата да продължи да функционира. 

Вчера медици от болницата излязоха на протест заради забавени заплати и заплашиха до дни да подадат колективна оставка. Директорът на болницата пък подаде оставка малко преди това. 

Дълговете на болницата са в размер на около 14 млн. лева. 

По думите на д-р Цветков изчисленията показват, че субсидия от 2,7 млн. лева ще може да запази болницата. 

"Тя ще изравни старите две заплати, които не сме дали, и ще гарантира следващите две, през които отново да се вдигнат запорите и да може да се предоговори с фирмите, за да се се изтегли заем и болницата да може да функционира", заяви Цветков пред БНР.

Врачанската болница не е най-обикновена многопрофилна болница, регистрирана по търговски закон. В това дружество са разположени ТЕЛК-овете, има и отделения по съдебна медицина, които реално ежедневно работят с Министерството на вътрешните работи. Болницата във Враца е база за обучение на колежа, където се обучават медицински сестри и акушерки. Отделно е база за обучение на лекари, които са избрали да продължат своя трудов път в България и да специализират във Враца, каза той.

По думите му един от най-големите проблеми е големият брой неосигурени пациенти, затова болницата се нуждае от помощта на държавата. 

Най-тежките години за лечебното заведение са били годините 2015-2016. Няколко са причините за натрупване на дълговете. След преструктурирането трябваше да се платят обезщетения на всичките тези хора. Ние кандидатствахме за кредит, за който не бяхме подкрепени от държавата, но има наказателни лихви и съдебни такси за задълженията, които болницата само за себе си е в невъзможност да изплаща. Това лечебно заведение трудно ще функционира без помощ от държавата, каза д-р Орлин Цветков.

Медиците в болницата са решени до петък да подадат колективна оставка, ако болницата не получи подкрепа от държавата. 

Д-р Цветков вече беше на среща в здравното министерство. По думите му предстоят и нови разговори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови