Дискриминиран ли е онкоболният лекар, който се е явил на конкурс за асистент?

OFFNews 06 ноември 2019 в 11:43 6711 1

Снимка Личен профил на Радислав Наков

„Казвам се Радислав Венциславов Наков на 30 години. Без доктор. В момента съм от другата страна. Пациент. Онкоболен. До скоро това беше просто диагноза, друга чужда съдба. Сега е моята.“ Така започва постът на Радислав на стената му във фейсбук, в който той разказва , че болестта – в случая клетъчен лимфом, дава друга перспектива за това какво е да имаш тежко заболяване, „защото още преди болестта да те е убила, някои хора са те погребали“.

Въпреки заболяването младият мъж се явява на конкурсен изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на МУ София. По думите му след подаване на документите неколкократно е бил съветван „да си гледа здравето“. При разглеждането на документите от комисията в състав проф. Борислав Владимиров, проф. Йордан Генов и доц. Пламен Пенчев били направени коментари, че е дал фалшиво медицинско, на което пише, че е клинично здрав при наличието на онкохематологично заболяване, твърди младият лекар.

В публикацията си в социалната мрежа Радислав разказва още, че по време на изпита, който бил анонимен, един от другите кандидати е бил извикан да прочете писмената си работа и впоследствие се оказало, че точно той е избраният да продължи на следващия етап – устния изпит, без да се обявят оценките с изтеглените предварително анонимни номера.

Радислав припомня, че публикациите, които има, надвишават изискваните за хабилитация в МУ, припомня, че е носител на награди, че е част от Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG) и директор на Европейското училище за млади гастроентеролози.

OFFNews потърси за коментар проф. Борислав Владимиров - зам.-деканът по следдипломно обучение на Медицинския факултет в МУ-София и началник на Клиниката по гастроентерология в ИСУЛ, където работи и д-р Наков, и член на комисията за конкурсния изпит. Ето какво сподели той:

„Това не отговаря на истината. Той работи при нас 6 години, явява се два пъти на конкурс. Комисията е обективна. Това е ненаказано добро. Ние го назначихме на работа като специализант веднага - в деня, в който изтича назначението му в болницата. Баща му е наш колега. Два пъти след това се явява на конкурс. Комисията е вечно на едно и също мнение, тя е провела всички конкурси с всички асистенти. Но това е човек, който иска с болестта си да започне работа. Като знае, че е болен и ние ще му направим услуга... колега е, никога няма да го изоставим. Няма нормална логика, според която грешката да е при нас. Целта е да се постави комисията в състояние да си затвори очите за нещо, което не е така.

Не искам да го коментирам. Казал съм още на бащата, той дойде да говори през лятото - нека да се излекува, всичко е в негова полза.

Той има два сайта заедно със сина на професор от Ушна клиника, който дойде онзи ден, в петък да ме заплашва и да ми дава ултиматум до понеделник сутринта да променя мнението си, за да стане Наков асистент. Ако не, съм щял да имам проверки, разправии, да ми станел черен животът, такива неща. Сега научавам, че е син на наша колежка. Те са съсобственици на два сайта. 

Не съм против, ако той си положи изпита както трябва, аз не съм сам в тая комисия. Всичко е законно. Това са нечестни и грозни неща. Нямам нищо против детето, но пътят е един – конкурсен изпит за асистент, защото хората трябва да са грамотни"."

Проф. Владимиров е категоричен, че кандидатът не е бил одобрен, защото не е показал достатъчно добро ниво на изпита.

"Не е допуснат до устния изпит. Той и още един колега, който завърши преди една година в Плевен. Два месеца преди да се обяви конкурсът, през лятото, казва: "Ако не ме вземат, ще имат големи проблеми с мен". Това рефлектира върху всички болни, защото нажежава настроението на колегите. Каква е тази безцеремонност!? Това са лъжи.

Ние не сме против волята на всеки един човек, който си положи изпита, да го вземе. Той ще преподава, той ще стане един ден професор. Но не може един неграмотен човек да претендира. Не може да пишеш неграмотно, да пишеш разпокъсани неща, да нямаш глобално мислене и да искаш да бъдеш лидер в университета.

Това е страшно падение за българската цивилизация! Директорът е уведомен. Охраната е заснела поведението на човека изпратен да ме рекетира. Аз съм 37 години лекар в катедрата такова нещо не се е случвало. Това е прецедент."

По-късно стана известно, че ректорът на МУ София проф. Виктор Златков е поискал становище по случая от декана на Медицинския факултет чл. кор. проф. Д-р Иван Митов и от председателя на изпитната комисия проф. Владимиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

06.11 2019 в 14:20

Познавам лично Радислав и според мен има място в структурата на този Медицински факултет. Кандидатите и без това не са много, доколкото става ясно.