Днес излизат резултатите за коронавирус на поставените под карантина българи

Първи случаи на заразени в континентална Испания и Бразилия

OFFNews 26 февруари 2020 в 07:06 3472 1

Днес излизат резултатите от пробите за коронавирус на поставените под карантина българи. 

41-годишна жена е приета със съмнения за коронавирус в Инфекциозното отделение на болница „Канев“ в Русе. Тя е пристигнала от Милано и сама е потърсила лекарска помощ. Жената, която има кашлица и хрема, но няма температура, сама е потърсила лекарска помощ, тъй като в продължение на две седмици е пребивавала в Милано. Заедно с нея са пътували още две жени, които нямат оплаквания, но са поставени под карантина за 14 дни.

Регионалната здравна инспекция в Русе наблюдава още един случай на китайка, която се е върнала от родината си, здрава е, но е под домашно наблюдение от 13 февруари.

В късния следобед още двама души, завърнали се от Италия мъж и жена, са постъпили в Инфекциозното отделение на „Канев“, тъй като били притеснени от коронавируса.

В Инфекциозното отделение на УМБАЛ "Бургас" са хоспитализирани мъж на 40-години от Община Несебър, който наскоро се завърнал от Китай и студентка, дошла само преди броени дни от Северна Италия. При завръщането си, те са се оплакали от висока температура и болки в гърлото. Потърсили са лекарска помощ и незабавно са приети в болницата.

В Пловдив четирима души са изследвани за наличието на вируса. Трима от тях са хоспитализирани след завръщане от Италия. Четвъртата пациентка е освободена за домашно лечение, след като й е направен тест. Под карантина в домовете си остават и 20 ученици и двама преподаватели от Математическата гимназия в града, които са били на Апенините по програма "Еразъм".

В Сливен под домашно наблюдение остават завърналите се от родината си китайски граждани, собственици на ресторант в града.

В хотел на Тенерифе е блокирано тричленно българско семейство. Днес ще стане ясно и докога те ще са останат затворени в хотелския комплекс, след като излязат резултатите от втория тест на италианския лекар и съпругата му, дал положителна проба за новия коронавирус на острова. Местните власти съобщиха рано тази сутрин, че още двама италианци, които пътували до Тенерифе с двойката, също са заразени.

Заради него повече от 1000 души останаха затворени в стаите си, докато се изясни какъв медицински контрол е необходим. 

По света

Вчера бяха регистрирани първите три случая на заразата в континентална Испания. 36-годишна италианка, която живее в Барселона, е дала положителна проба, след като наскоро е пътувала до Северна Италия, съобщиха каталунските власти. 25 души, които са били в контакт с нея, ще останат под карантина за две седмици. Властите във Валенсия и Мадрид също потвърдиха по един случай.

Испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля омаловажи сериозността на ситуацията, като подчерта, че всички случаи са били "внесени" от чужбина и засега няма предаване на заразата в самата Испания.

Два нови случаи на коронавируса бяха регистрирани в Германия вчера, предаде Франс прес, като се позова на властите.
Млад германец е дал положителна проба за новия вирус, след като ходил в Милано, съобщи регионалното министерство на здравеопазването на югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг. 25-годишният мъж вероятно се е заразил в северния италиански град, където има огнище на заразата. Той е настанен в болница, където е изолиран.

Санитарните власти в Хайнсберг, в западната провинция Северен Рейн - Вестфалия, съобщиха за диагностициран случай. Мъж е бил приет в болница в понеделник със симптоми на тежка пневмония.
"Пациентът е в критично състояние и сега е изолиран в интензивно отделение", каза говорител на регионалното министерство на здравеопазването на Северен Рейн - Вестфалия. Той посочи, че съпругата на мъжа, която е със симптоми на вирусно заболяване, е в стабилно състояние, като все още не ясно дали и тя е заразена с коронавируса. Училищата, детските градини и яслите в Хайнсберг, близо до границата с Нидерландия, ще останат затворени днес като предпазна мярка.
Общият брой на заразените в Германия достигна 18. Останалите случаи са в южната провинция Бавария и централната Хесен, отбелязва Франс прес.

Китай постави под карантина 94 пасажери, пристигащи със самолет от Сеул. Причината е, че трима пътници са показали симптоми на треска. Те са китайци, пристигнали в град Нанкин във вторник сутринта. Симптомите на зараза са били открити след като служители от митническия контрол се качили на борда на самолета, за да проверят пътниците и екипажа.

Австрия постави хотел в алпийския курорт Инсбрук под карантина, след като един от рецепционистите - италианец, беше заразен с коронавируса и беше регистриран като един от първите случаи в страната.

Първи вероятен случай на новия коронавирус в Южна Америка бе регистриран в Бразилия, предаде ТАСС, като се позова на в. "Фоля ди Сао Пауло".
Повторният тест на мъжа също е дал положителен резултат. Проби са изпратени в специализиран институт за окончателно потвърждение.
По-рано министерството на здравеопазването съобщи, че предварителният тест е положителен.
Става въпрос за 61-годишен мъж, който е бил по работа в северната италианска област Ломбардия - епицентъра на заразата в Европа - от 9 до 21 февруари. Той е бил настанен в клиника в град Сао Пауло вчера и властите изясняват с кого е контактувал.

Броят на починалите от новия коронавирус в Китай продължава да намалява, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите.

Националната здравна комисия съобщи днес, че 52 души са починали от вируса вчера срещу 71 в понеделник.
При това броят на смъртните случаи е най-ниският от три седмици, отбелязва Франс прес. Общо 2715 души са починали досега от епидемията в Китай.
Потвърдените новите случаи на заразата в страната вчера са 406 - спад спрямо 508-те в понеделник. Така общият брой на потвърдените случаи в Китай без Хонконг и Макао вече е 78 064.
Всичките 52 нови смъртни случая от вчера са в провинция Хубей - епицентъра на епидемията. В понеделник там от вируса са починали 68 души.

Огромната част от новите случаи на заразени хора в Китай вчера - 401 от общо 406 - очаквано са в Хубей. Ден по-рано бе съобщено за 499 новозаразени в централната китайска провинция.
По данни от края на вчерашния ден в Хубей са регистрирани 65 187 случая на заразата и 2615 починали.

Южна Корея съобщи за още 169 заразени с новия коронавирус и 11-и смъртен случай, предадоха световните агенции. С това общият брой на заразените в страната достигна 1146.
Южна Корея е на второ място след Китай по брой случаи на заразата. Що се отнася до смъртните случаи, тя дели третото място с Италия, като двете страни са изпреварени отново от Китай и от Иран, където бе потвърдено за 16 починали.

Властите в Букурещ отрекоха в страната да има случай на заразен с коронавирус. 

Нито един случай със съмнение за инфекция с коронавирус не е дал положителен резултат в Румъния досега, заяви държавният секретар (заместник-министър) в министерството на здравеопазването Андрей Бачу, предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

1

ds

26.02 2020 в 11:11

стига сте всявали паника с тази информация. на практика само 2% от заболелите са починали, което не го прави по- различен от другия грип.