Дневната сънливост в късна възраст може да е симптом за опасно заболяване

OFFNews 04 март 2020 в 14:10 14183 0

Снимка Pixabay

Дневната сънливост в късна възраст е свързана с повишен риск от диабет тип 2, рак и хипертония, показва ново изследване на американски учени, цитирано от научното издание Eurek Alert.

За изследването си учените от Станфордския университет са провели телефонни интервюта с близо 11 хиляди души. 34% от тях на възраст над 65 г. Интервютата били осъществени двукратно с интервал от три години помежду им. При първия контакт 23% от участниците са съобщили за прекалена сънливост, при втората анкета - 24%. При 41% сънливостта била резултат от хронично заболяване.

Изследването показало, че при хората, които съобщавали за дневна сънливост при първия разговор, рискът от развитие на диабет и хипертония след три години бил 2,3 пъти по-висок, а онкозаболяванията - 2 пъти повече, отколкото при участниците, които нямат този проблем. 

По-детайлното проучване на сънливостта при възрастните може да помогне на лекарите да прогнозират и предотвратят бъдещи заболявания, смятат авторите на изследването. Възрастните хора и членове на семействата им е добре да обръщат внимание на навиците свързани със съня, за да открият навреме потенциалния риск от по-сериозно заболяване, отбелязва ръководителят на проучването Морис Охайон, член на Американската академия по неврология.

Хората, които споменават за дневна сънливост в интервютата си, са 2,5 пъти по-застрашени от развитие на сърдечносъдови заболявания. 50% повече са и проблемите с опорно-двигателния апарат и съединителната тъкан (артрит, тендинит и лупус) в сравнение с участниците, които не страдат от хиперсомния.

Хиперсомнията е прекалена дневна сънливост след 7 и повече часа нощен сън. 

Изследването има ограничен характер, доколкото е основано на лични спомени на участниците, а не на мониторинг на продължителността и качеството на нощния сън и дневната сънливост в специализирана клиника, уточняват авторите на проучването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови