Дни на професиите в медицината започват в болница 'Надежда'

OFFNews 06 ноември 2019 в 13:50 2641 0

Снимка МБАЛ "Надежда"

Дните на професиите в медицината започват в болница „Надежда“. Инициативата на Фондация „Майки за донорството“ и на лечебното заведение стартира тази събота, 9 ноември в 10.00 ч., съобщават от лечебното заведение.

Ученици ще посетят операционна зала, където ще научат какви инструменти използват хирурзите, как се обезболяват пациентите и как се проследява състоянието им по време на операция. Следващите им спирки ще са: родилна зала, неонатологично отделение и андрологична лаборатория.

Ще научат как протича едно раждане и от какви грижи се нуждаят недоносените бебета, ще видят демонстрация на замразяване с течен азот, ще могат сами да направят хирургичен шев и да поставят инжекция. Гостите на болницата ще научат кога са създадени първите лекарства, как са изглеждали първите хирургични инструменти и от какво са създадени първите презервативи.

Първата група, която ще посети МБАЛ „Надежда“, е от Професионална гимназия „Пейо К. Яворов, гр. Петрич. Целта на инициативата е да запознае ученици от 8-и до 12-ти клас с различните професии в медицината и да им покаже огромните възможности за професионално развитие в тази сфера. Посещенията са само с предварително записване.

В първото издание на инициативата учениците ще бъдат посрещнати от доц. д-р Георги Григоров – ръководител на отделение „Хирургия“, д-р Ива Сърбянова – анестезиолог, завеждащ отделение „Анестезиология и интензивно лечение“, д-р Анелия Рачева – административен директор на МБАЛ „Надежда“ и акушерката Надежда Стаменова. Инициативата ще продължи през цялата учебна година.

По последни данни България изпитва остър недостиг на медицински специалисти. Ако през 1999 г. медицинските сестри са били 45 251, то в края на 2018г. те са 30 589. Много от лекарите търсят професионална реализация в чужбина, а голяма част от специалистите, работещи в България, са концентрирани в големите градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови