До 2040 г. всеки десети българин ще е с диабет, предупреждават пациентски организации

OFFNews 24 октомври 2019 в 15:54 1828 0

Снимка Pixabay

8,4 % от населението е засегнато от диабет, а прогнозите сочат, че до 2040 г. всеки десети българин ще бъде с тази диагноза. Данните са от отвореното писмо до институциите на Българска асоциация „Диабет“, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, Българска диабетна асоциация, Обединение „Култура без граници“ и Асоциация „Диабет и предиабет“.

Те настояват да бъде приета Национална диабетна програма (2020-2030), която да обхваща целия спектър на профилактика, съвременно лечение по утвърдени европейски стандарти, обучение, контрол и самоконтрол на заболяването, както и навременното откриване, проследяване, превенция и лечение на всички усложнения на диабета.

Пациентските организации изтъкват нуждата от разработването на дългосрочна Стратегия за превенция, която включва и скрининг на рисковите групи. Те подчертават, че болните от диабет са застрашени 15 пъти повече от останалите хора от ослепяване и хронична бъбречна недостатъчност, 10 пъти повече от ампутации на долните крайници и 3 пъти повече от инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт.

„Въпреки тази стряскаща статистика, съществуват данни, че с помощта на достъп до съвременно лечение и контрол, обучение за самоконтрол, промени в начина на живот и ефективно управление на собственото поведение, за много болни от диабет настъпването на диабетните усложнения може да бъде предотвратено или забавено“, се казва в писмото на пациентските организации, които привеждат примери за добри практики от други страни в Европа и света.

Те призовават институциите да предприемат поредица от мерки, сред които и по-ефективно използване на данните от Националния диабетен регистър при взимането на управленските решения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови