До 4 май е срокът за изготвяне на новите правила за инвитро в условията на COVID-19

OFFNews 28 април 2020 в 16:36 1336 0

До 4 май 2020 г. всички лечебни заведения, които осъществяват дейности по асистирана репродукция, трябва да представят за утвърждаване от изпълнителния директор на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) правила за безопасна работа в условия на разпространение на COVID-19, съобщиха от агенцията.

Писмото на изпълнителния директор на ИАМН Росен Иванов е изпратено до ръководителите на 40 лечебни заведения и центрове в страната, в които се извършват дейности по асистирана репродукция, във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването, с която се възобновяват инвитро процедурите.

Лечебните заведения трябва да прилагат стриктно мерките за максимална защита на пациентите и медицинския персонал за недопускане на разпространението на COVID-19, предупреждават от агенцията.

Центровете за асистирана репродукция трябва да адаптират работата си съобразно новите условия. В Стандартната оперативна процедура (СОП), трябва да са описани конкретните дейности и мероприятия, свързани с контрола върху възможното възникване на заболяването и неговото ограничаване.

Друго изискване е да се снема подробна епидемиологична анамнеза от двойките, на които им предстоят инвитро процедури.

ИАМН препоръчва всяко лечебно заведение, извършващо асистирана репродукция, да предприеме и действия по допълнително обучение на персонала за работа в епидемична обстановка и в частност COVID-19 инфекция; прилагане на гъвкави работни графици; сключване на споразумения с други лечебни заведения, извършващи асистирана репродукция, с оглед гарантиране на непрекъсваемост на процедурите в случай на възникване на спешна ситуация.

При изготвянето на СОП се препоръчва да бъдат спазени актуалните насоки на Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология, както и заповедите на министъра на здравеопазването.

Изпълнението на заповедта ще се следи от инспектори на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови