Доказано: Електронните цигари провокират три тежки заболявания

OFFNews
17 декември 2019 в 10:25 | 927 |0

Учени съобщиха за риск от три опасни заболявания, които се развиват вследствие на пушенето на електронни цигари, пише Medical Express.

Американски изследователи представиха резултатите от продължително наблюдение над пушачи, проведено в периода 2013-2016 г. В проучването са взели участие 32 хиляди доброволци. Това е първото изследване, което доказва връзката между електронните цигари и хроничните респираторни заболявания на белите дробове.

Използването на електронни цигари повишава риска от развитие на астма, бронхит и емфизем. Най-застрашени са хората, които употребяват електронни цигари заедно с обикновените.

Експертите установили, че опасността от хронично заболяване при тях се повишава три пъти в сравнение с хората, които пушат само електронни цигари.

При така наречените „двойни ползватели“ има съвкупност от рискове. Това е важен извод, предвид факта, че малка част от пушачите са преминали изключително на електронни цигари, твърдят учените. Те подчертават, че електронните цигари засилват тютюневата епидемия е нанасят сериозна вреда на организма.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !