Доказано: Електронните цигари провокират три тежки заболявания

OFFNews 17 декември 2019 в 10:25 2340 0

Снимка Pixabay

Учени съобщиха за риск от три опасни заболявания, които се развиват вследствие на пушенето на електронни цигари, пише Medical Express.

Американски изследователи представиха резултатите от продължително наблюдение над пушачи, проведено в периода 2013-2016 г. В проучването са взели участие 32 хиляди доброволци. Това е първото изследване, което доказва връзката между електронните цигари и хроничните респираторни заболявания на белите дробове.

Използването на електронни цигари повишава риска от развитие на астма, бронхит и емфизем. Най-застрашени са хората, които употребяват електронни цигари заедно с обикновените.

Експертите установили, че опасността от хронично заболяване при тях се повишава три пъти в сравнение с хората, които пушат само електронни цигари.

При така наречените „двойни ползватели“ има съвкупност от рискове. Това е важен извод, предвид факта, че малка част от пушачите са преминали изключително на електронни цигари, твърдят учените. Те подчертават, че електронните цигари засилват тютюневата епидемия е нанасят сериозна вреда на организма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови