Доказано: 'Пирогов' и 'Св. Иван Рилски' с нарушения за починалия пациент

Министерството не е открило нарушения по случая в Александровска

OFFNews 03 октомври 2017 в 11:46 6676 0

Проверката на Агенция "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването откри нарушения в две болници по случая с отпратения от "Пирогов" пациент, който по-късно почина. 

Нарушения са открити в "Пирогов" и "Св. Иван Рилски", а "Александровска" е спазила всички процедури и изпълнила всички необходими медицински дейности. Забавянето на линейката от час и двадесет минути пък се обяснява с липсата на кадри и съответно малкия брой дежурни екипи. 

За случая от 16 септември съобщи съпругата на починалия пациент Евелина Добрева. 

Проверката на МЗ установи, че Спас Добрев е приет в болница "Св. Иван Рилски" на 12 септември по клинична пътека "Диагностика и лечение на левкемии", която изисква болничен престой от пет дни. Пациентът е напуснал болницата по собствено желание на 15 септември, като към документацията не е приложено подписано информирано решение, каквото по закон се изисква. 

Евелина Добрева е декларирала, че по нейно настояване и съгласие на лекуващия лекар на болния е разрешено да напусне лечебното заведение. 

За констатираните нарушения на "Св. Иван Рилски" са образувани административнонаказателни производства.

На следващия ден пациентът е потърсил спешна медицинска помощ. Първото повикване е подадено в 16.19 часа, а оплакванията са за ниско кръвно налягане и задух. Линейката е пристигнала на адреса в 17.45 часа и решението на медицинския екип е, че мъжът спешно трябва да бъде транспортиран в болница. 

Проверката е показала, че в този ден в София е имало 12 дежурни спешни екипа - 3 реанимационни и 9 лекарски, а постъпилите повиквания са общо 275. 

Пациентът е откаран в "Пирогов" в 18.15 часа, където му е отказан преглед и прием. Пациентът не е регистриран в системата на болницата и липсват данни за извършен преглед, не са направени никакви изследвания за доказване или отхвърляне на диагнозата на спешния екип. За всички установени нарушения ще бъдат образувани административнонаказателни производства, уверяват от здравното министерство. 

Линейката, транспортирала пациента, е била напълно оборудвана, което потвърждава думите на спешния лекар, че е излъгала, че линейката не е оборудвана, за да бъде приет пациентът в "Пирогов", което обаче не се случва. 

След отказа на "Пирогов" да приеме пациента той е транспортиран в "Александровска", където е приет в 18.25 часа. 

При лечението на Спас Добрев в "Александровска" не са открити нарушения. Пациентът е починал в 20.25 часа. 

Съпругата на пациента е подала молба за освобождаване от аутопсия и затова причината за смъртта му не е установена категорично. 

По повод критиките на Евелина Добрева за лошото отношение, с което се е сблъскала в "Пирогов" и "Александровска" Агенция "Медицински одит" е подала сигнал до Комисията по професионална етика към БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови