Донорската кръв може да бъде опасна, твърдят американски учени

OFFNews 28 ноември 2019 в 14:30 1737 0

Снимка Pixabay

Учени са открили следи от кофеин и ксанакс в повечето образци от донорска кръв, които изследвали. 44% от пробите са съдържали остатъци от лекарства против кашлица, съобщава Medik Forum, цитирайки Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. 

Експерти от университета в Орегон доказаха, че нивото на стрес сред американците е достигнало исторически максимум. Това обяснява, че 100% от пробите с донорска кръв съдържат кофеин, а 72% ксанакс – успокоително, което се приема при повишени нива на стрес.

Авторите на изследването са използвали образци от кръв, която подлежи на бракуване в различни кръвни банки. В много от тях са открити следи от лекарство против кашлица.

Изследването показва, че донорската кръв в САЩ крие висок риск от заразяване при кръвопреливане. Кофеинът не представлява особена опасност, но проблем могат да бъдат лекарствата, които са открити.

Количеството донорска кръв, която са проучили специалистите, е сравнително малко и за да бъдат правени обобщения е нужно по-мащабно изследване, пише Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови