Дори чаша бира или вино на ден увеличава риска от инсулт, доказа мащабно изследване

OFFNews 05 април 2019 в 11:24 9942 2

Снимка pixabay.com

Дори една чашка слабоалкохолно питие на ден увеличава кръвното налягане и риска от инсулт, според мащабно генетично изследване в престижното медицинско списание The Lancet. Резултатите оборват твърденията, че една или две чашки алкохол на ден могат да полезни и да пазят организма.

Изследователи от Великобритания и Китай проучвали 500 000 души от Китай в продължение на 10 години. Те казват, че откритията им се отнасят не само за китайците, а за цялото население на Земята и представляват най-силните доказателства досега за ефекта от алкохола.

Експертите съветват хората да ограничат консумацията на алкохол.

Вече се знае, че твърдият алкохол е вреден за здравето и увеличава риска от инсулт, но някои изследвания внушават, че малки количества могат да бъдат полезни за здравето, докато други показват, че няма безопасни нива при консумацията на алкохол.

Какво са открили изследователите?

Изследователите от Оксфордския университет, Пекинския университет и Китайската академия за медицинска наука открили, че:

- едно до две питиета на ден увеличават риска от инсулт с 10-15%;

- четири питиета на ден увеличават риска от инсулт с 35%.

За целите на тяхното проучване едно питие е дефинирано като малка чаша вино или бутилка бира, или 25 до 35 мл твърд алкохол.

Проучването не открива никакви доказателства, че умереното пиене има защитен ефект за организма, с други думи, то не намалява риска от инсулт.

Когато става въпрос за влиянието на алкохола при риска от инфаркт, изследователите казват, че това все още не е ясно и е необходимо да бъдат събрани още данни през следващите няколко години.

"Твърденията, че виното и бирата имат магическо защитно влияние не се потвърждават", казва авторът на изследването проф. Ричард Пито от Оксфордският университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови