Доц. Ангел Кунчев: Епидемията едва ли ще продължи повече от 2-3 месеца

OFFNews 30 март 2020 в 10:06 11970 1

"Това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да са съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който е кихнал или кашлял", заяви по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него около Великден ще е най-тежката ситуация, но след това трябва да следва бърз спад.

"Ако вирусът се държи като всички вируси в неговото семейство и активността му се понижава при повишение на температурите би било чудесно, но няма как да знаем", допълни Кунчев.

Той заяви, че ако страната получи 1 млн. теста, ще бъдат използвани, но според него това не е най-важното.

"Това няма да промени проблема и поведението ни. Първоначалните тестове не са качествени. В Испания 1/3 дават неверни резултати", каза Кунчев.

Той припомни, че в следващите дни предстои изплащането на пенсии. Там, където има възможност, е направен график за получаването им по часове, за да няма струпване в пощенските клонове.

По думите на доц. Кунчев 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Усилията на щаба са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение.

Главният здравен инспектор обясни, че това, което можем да направим, е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса.

10-12 пъти е по-голяма смъртността при коронавирус, докато при грипа е 0,2. При този вирус е между 2 и 3%. Това е струпване на страшно много случаи в кратък период от време и натоварването на здравната система е огромно. 

По думите на доц. Кунчев никой не може да прогнозира дали ще има втора вълна на епидемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

30.03 2020 в 12:14

Верваме ти.. Както на теб.. Тъй и на цялата НОЩ!!
При вашичките УЖ ясновидски качества:
"Глaвният здрaвeн инcпeктoр д-р Aнгeл Кунчeв: "Нямa oпacнocт кoрoнaвируcът дa дoйдe у нac."
В тoвa ни увeри нa 21 ЯНУАРИ т.г. нacтoящият члeн нa Нaциoнaлния кризиceн щaб."
" Коронавирусът е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания, и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото коронавирусът“.
Това казва в КРАЯ НА ФЕВРУАРИ ген. проф. д-р Мутафчийски, който само след две седмици ще предупреди: „Задава се епидемия с невиждана ярост“, визирайки… коронавируса.
И малко смях над простотията. Боко почна, сега и генерал-хирургът повтаря – очаквали да се стигнАТ КИЛОМЕТРИТЕ на „платото“ на кризата, демек - върха й.

Ама платото НЯМА връх – то е висока равнина! А върхът хич не е равен… Та кат са качим на платото.. Дълго време ша си бъдем там..