Доц. Ангел Кунчев: В една трета от областите в страната има грипна епидемия

Заболеваемостта е 227 на 10 хиляди души, което е близо до епидемичните стойности

OFFNews 27 януари 2020 в 15:20 1773 0

Снимка Архив

Около 1/3 от областите в момента са изцяло или в отделни общини с грипна епидемия. Това заяви на брифинг в Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Към населените места, в които е обявена грипна епидемия, се включват и Хасково, останалите общини от Благоевградска област, две общини от Кюстендилска област. В Ямбол са предприети предепидемични мерки. Според доц. Кунчев до 2-3 дни ще се включат и други области. 

Възможно е да има национална грипна епидемия, но е малко вероятно, защото заради голямата динамика областите, които първи влязоха в епидемия и първи ще излязат, и няма да има седмица, в която всички да са в епидемия. 

Обявяването на национална грипна епидемия нищо не променя, защото не се предвиждат нови, различни мерки, обясни доц. Кунчев. По думите му при грипа динамиката е голяма и както бързо се вдига, така и бързо пада заболеваемостта. Той прогнозира, че в рамките на две седмици стойностите ще се се нормализират.

Главният държавен инспектор обясни, че тази година има паритет между двата грипни щама дълго време, с паралелна циркулация на щамовете Виктория. В последните две седмици преобладават А Н3N2 вирусите. 

Най-висока е заболеваемостта във възрастта 5-14 години, следвана от възрастта до 5 години и младежката възраст. Обяснението е, че подобен щам е циркулирал и по-рано и много от възрастните хора имат някаква степен на имунитет.

"Вирусът съвпада със състава на ваксините, които бяха приложени, надяваме се, че и това оказва известно влияние за овладяване на заболяемостта", обобщи д-р Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови