Доц. Чорбанов: Не мога да се съглася, че има увеличена заболеваемост от COVID-19 у нас

Антителата не са никакъв критерий за предпазване от заболяването, категоричен е имунологът

OFFNews 31 юли 2020 в 10:09 8013 1

Твърдо може да се каже, че ние крепим един нисък процент още от април месец и не мога да се съглася, че имаме по-висока заболеваемост. Това каза по БНТ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Според него доста неспециалисти спекулират на темата с антителата. Науката вече напредна доста в това отношение, така че твърдо може да се каже, че антителата не са никакъв критерий за предпазване от заболяването, заяви имунологът.

"Огромният брой хора, прекарали заболяването нямат антитела. Това дали антителата присъстват един, два или три месеца, също не е критерий, доколко имаме имунитет. Категорично е доказано вече, че клетъчният имунитет е този, който ни предпазва от вируса или помага да оздравеем. Така или иначе човек винаги оздравява от вируса, когато имунната система се справи с него. Друг е въпросът, че още няма бързи и най-вече евтини тестове за анализ на клетъчния имунитет. Точно такъв анализ показва, че Т-клетъчният имунитет е този, който има значение, антителата са маркер, който в никакъв случай не може да бъде обективен", коментира доц. Чорбанов.

Според него не може да се каже, че се е увеличил процентът на заболели млади хора. В световен аспект няма такива данни, още повече когато се гледа глобалната картина, каза той и допълни, че в малка страна като нашата може конкретно изследване да даде такава тенденция, но тя в никакъв случай няма да бъде глобална. 

По думите му много показателен е темпът, с който се движи инфекцията. Ако хората бяха незащитени, разпространението на вируса щеше да бъде лавинообразно, в никакъв случай нямаше да бъде толкова бавно, категоричен е специалистът. Това бавно движение на вируса сред населението показва, че огромният брой хора са предпазени по дефиниция, защото те са прекарали коронавирусна инфекция, която е много близка до тази. Това, което показват научните резултати е, че големият брой хора няма да се разболеят, не може да се очаква 100% от хората да изкарат болестта. Доказано е, че много хора, които никога не са срещали вируса, вече имат изградена защита на базата на предишни срещи, каза ученият. 

Доц. Чорбанов коментира и евентуалния ефект от ваксината срещу коронавирус:

"Ваксината ни интересува, защото рисков контингент ще има винаги и домовете за възрастни хора са основната мишена на този вирус. Тя ще бъде необходима за този рисков контингент и хората с хронични заболявани, уточни той.

Ученият сподели, че все още няма преки доказателства, че БЦЖ ваксината предпазва от коронавирус.

"Бихме имали само полза, ако тя е протективна, защото поставянето й у нас е задължително. Прави се косвена аналогия, но в крайна сметка се оказа, че тенденцията на разпространение е една и съща. Може би тази ваксинация е причината за по-малка смъртност и по-малко тежки случаи. Но това все още не е научно доказано. Да не забравяме, че всички новини за много бързи разработки на ваксини и лекарства за терапия на COVID-19 идват от фирми", припомни доцентът.

Витамин Д е ключов, подчерта доц. Чорбанов и допълни, че в развитите общества много хора работят на закрито, а това е от значение. Затова в тези страни хората на възраст започват деня си с приемане на този витамин, което за момента не сме смята за противопоказано, каза той, но уточни, че доста по-добра алтернатива е разходката на открито. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

1

Egocentric Eccentric

31.07 2020 в 13:08

Еми има. Не е взрив. Не расте експоненциално, но има повишаване.

Дори да приемем, че част от повишаването на броя дневни положителни PCR тестове е поради по-голямо безразборно тестване заради Гърция и други частни инициативи, пак това едва ли обяснява изцяло по-големия брой дневни бройки.

Щеше да е добре да съобщават каква част от тестовете са от надзора на РЗИ и каква от частни инициативи, но какво да се прави.

Но не виждам как ръстът на броят смъртни случаи може да се обясни по друг начин освен с увеличаване на разпространението. Ето данните:
Март - 8
Април - 58
Май - 74
Юни - 83
Юли - 149

Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Bulgaria#Number_of_deaths_per_month