Доц. Кунчев: Хората искат ясни и точни стъпки, но при непозната инфекция се реагира според стуацията

OFFNews 24 юли 2020 в 09:59 1584 0

Снимка Архив

"Хората смятат, че трябва да има много ясни и точни стъпки как и какво правим, но при непозната инфекция, на която не знаем основните характеристики, граници не бива да се поставят и трябва да се реагира според ситуацията", това каза по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че основната цел е да не се допуска взривно разпространение и да се ограничи разрастването на огнищата. Доц. Кунчев коментира, че щабът е напълно наясно, че не може да спре разпространението на вируса, защото това е въздушна-капкова инфекция. По думите му експертите си поставят за цел "две-три простички неща" - да няма взривообразно заболяване, което да притисне здравната система, така че да не може да се справи, и да се предпазят рисковите хора.

Като основни причини за увеличеното разпространение доц. Кунчев посочи два фактора - неспазването на мерките и увеличеният брой тестове, но обясни, че въпреки нарастващия брой PCR-и процентът на открити нови случаи се движи между 4 и 6.

Той призна, че има умора в обществото от налаганите мерки, но уточни, че трите Д (дисциплина, дистанция, дезинфекция) са единственото, което имаме.

Главният здравен инспектор потвърди изнесената по-рано информация, че по заболеваемост България вече се стреми към 2-3 място в Европа, но същевременно коментира, че увеличаване на случаите има на целия Балкански полуостров.

Вероятно може да се каже, че има тенденция вирусът да е по-малко опасен и заразен, това се потвърждава от статистиката на нуждаещите се от активно лечение, които са по-малко, но има снижаване на възрастта при новоустановените. Близо 30% от заболелите у нас са под под 50 г., съобщи доц. Кунчев.

Той каза още, че в момента се провежда масово тестване в социалните домове и това ще бъде практика на всеки 2-3 месеца, тъй като в тези заведения контингентът е рисков - коментарът бе направен по повод огнището на COVID-19 в дом за възрастни в Русе.

Доц. Кунчев коментира и регистрирането на пробите в единната система. По думите му тя е така направена, че не отчита контролни, повторни тестове, пробите се въвеждат по ЕГН и ако то веднъж вече е регистрирано, нов случай не се отчита.

Не е ясно как ще си взеимодейства коронавирусът със сезонните грипни вируси, това ни кара да бъдем бдителни, тъй като ще е много трудно диагностицирането и лечението на заболяванията, когато има съпътстващи вирусни инфекции, предупреди експертът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови