Доц. Кунчев: Имаме епизод на втора вълна от коронавирус

Ако броят на заразените продължи да се увеличава, ще се стигне до крайни мерки

OFFNews 11 юни 2020 в 09:18 9409 3

Имаме епизод на втора вълна, определено има циркулация на вируса в страната и то в специфични места - болници, заводи, села. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред бТВ.

По думите му има лека промяна в поведението на вируса и засега инфекциозността му намалява. Все по-често се срещат хора, които са с положителен тест за коронавирус, но го изкарват леко или нямат симптоми. Според Кунчев по-малко ще са тежките случаи в болниците, както и смъртните. Бройката ще намалява плавно, добави той.

„От броя на новозаразените лица зависят решенията, които ще вземем. Имаме предимство, ако съсредоточим усилията в тези 5-6 огнища, да се справим по-бързо. Правим всичко възможно да не предприемаме крайни мерки, но ако се наложи, може и да стигнем до такива“. Това каза Кунчев пред БНР по повод завишения брой регистрирани болни от COVID-19.

По думите му няма да има пълно спиране на движението в шуменското село Изгрев, но всичко зависи и от реакцията на хората.

„Засега мерките са контролни, но ако няма елементарно съзнание, че трябва да предпазиш себе си и близките си, по-сериозните мерки няма как да не се приложат“, коментира главният държавен здравен инспектор.

По думите му в Сърбия, в Северна Македония също има завишение на броя на регистрираните случаи.

„Нещо става с този вирус. В специализираните издания се описват хора, които са много силни разпръсквачи на вируса, а има и доказано положителни хора, които със седмици не го предават. Вирусът намалява своята заразност, това е добре, но пречи за отхлабването на мерките“.

Главният здравен инспектор коментира и състоянието в огнищата на разпространение.

В две старозагорски предприятия са открити 20 работници с положителни проби. Част от хората са от Нова Загора и от Сливенска област. Едното е от хранително-вкусовата промишленост „Градус“, другото е трикотажна фабрика „Наталия“.

И в двете са взети мерки за дезинфекция и начин на работа. Няма да се затваря цял завод, а линията, където е хванат вирусът. Няма основание да се спира цяло предприятие, ако не излязат много нови проби, заяви Ангел Кунчев.

Селата Ясеновец и Изгрев

"Не ни се ще да отиваме към пълна изолация, защото това води до доста проблеми за хората, затова се опитваме да намерим по-мекия вариант, да останат хора, които могат да ходят на работа, хора с хуманитарни проблеми в клъстерните места. В селата Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни и ще ни принудят да прибегнем до по-крайни мерки", каза доц. Кунчев.

По думите му в стратегията на щаба няма промяна. "Не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да застрашават здравната система", добави той.

В Доспат случаите към момента са 81, съобщи доц. Кунчев и добави, че не очаква взривоподобно увеличение. 

Според него ситуацията през април е била много по-опасна. Сега случаите са концентрирани на 4-5 места и това позволява бърза намеса от здравните власти, уточни той.

По думите му списъкът за страните от Шенген, за които няма да се изисква 14-дневна карантина, се допълва, вероятно ще отпаднат Малта и Нидерландия, тъй като там е намалял броят заразени. Здравният инспектор обаче уточни, че има други страни, които доста са го повишили.

"В момента водеща е Швеция с огромна разлика от другите страни. Разликата между Швеция и България в заболеваемостта е 18 пъти. Ще взимаме мерки спрямо нея. От 15 юни ще пътуваме в Гърция, ако тя не предприеме някакви рестриктивни мерки", каза Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

3

Диди

11.06 2020 в 12:40

Нещо ставало с вируса!!! Нищо не става с вируса, а стана с бетонните ви глави в щаба. Така става, като тестовете ги правите на час по лъжика. цял свят проведоха масови тестове за да хванат следите на вируса, докато вие се тупахте по гърдите и не можехте да се нахвалите как сте натикали вируса м миша дупка. А сега нещо ставало с вируса!!!

18551

2

Нострадамус

11.06 2020 в 11:54

Положението с Covid-19, благодарение на Вожда борисоф е под контрол, но ако не го слушкате и много се ровите в далаверите му, ще има втора вълна!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

11.06 2020 в 11:32

???????????????????

Великият пророк на НОЩ-а:

03 Юни 2020

Ангел Кунчев: За този сезон епидемията на COVID-19 приключва...
Трябва да се научим да живеем с много по-страшни вируси, твърди главният здравен инспектор..

За 21 януари да припомняме ли?