Доц. Кунчев: Мерките след 15 юни отпадат, но ще останат препоръчителни за хората със симптоми

OFFNews 03 юни 2020 в 16:44 5933 0

Противоепидемичните мерки ще отпаднат след 15 юни, но ще останат препоръчителни за хората с грипоподобни симптоми. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БГНЕС.

По думите му всяко пренебрегване на правилата все още води до възникване на по-малки или по-големи огнища. Той даде пример със Северна Македония, където броят на новите случаи падна под 10, но от няколко дни има по 89-90 новозаразени. Според него това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници.

Спазването на дистанция и високата лична хигиена ни предпазват не само от COVID-19, а и от почти всички останали заразни болести, уточни главният държавен инспектор и подчерта, че покрай пандемията се наблюдава сериозен спад на други заразни заболявания.

По думите му най-сложният въпрос в момента е дали ще има втора вълна на епидемията от COVID-19, тъй като и експертите не са на единно мнение - прогнозите са в двете крайност, допълни той.

Независимо от това какво ще се случи в бъдеще обаче, здравният инспектор е категоричен, че кризата е помогнала на здравната ни система да се подготви за подобни ситуации, довела е до отварянето на нови лаборатории, а доста лечебни заведения вече разполагат със животоспасяващите респиратори.

Доц. Кунчев каза още, че дори след падането на ограниченията след 15 юни няма да се бърза с възстановяването на посещенията в домовете за стари хора.

Здравният инспектор прогнозира и как ще се промени начинът ни на живот в бъдеще. По думите му трябва да се научим да живеем не само с коронавируса, но и с нови и дори по-страшни вируси, които винаги ще заплашват общественото здраве.

„Едното от нещата е контактът между хора и животни като в случая най-вероятно това беше причината за появата на COVID-19. Другото е разтапянето на ледовете на Тундрата на вечнозамръзналите части, в които има бактерии и вируси, които са оживели след стотици години и тогава срещата с тях ще крие много други и по-големи рискове“, коментира доц. Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови