Доц. Кунчев: Не е препоръчително да се правят повече тестове, важно е да се вземат превантивни мерки

OFFNews 30 юни 2020 в 09:32 3702 0

Снимка Архив

Не е препоръчително да се правят повече тестове по инициатива на община, работодател или организация. В момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.

Това каза по БНТ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището.

"От 140 положителни днес близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат", каза доц. Кунчев. 

По повод случаите на заразени в Смолян работници, той обясни, че в момента здравните инспектори са се фокусирали върху предприятието. По думите му чешкият собственик е създал много добри условия и всички необходимо е направено.

Въпреки взетите мерки, заразяването става най-често в почивките, когато служителите по-тясно контактуват или когато биват извозвани към работата си. Затова и организираният транспорт в смолянското предприятие е бил спрян, подчерта главният здравен инспектор.

Eдва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми, които не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница.

Доц. Кунчев изрази надежда, че при рязкото повишаване на температурите ще имаме самоограничаване на коронавируса, но не бива да се допуснат масирани отделни огнища с много заразени.

"Като експерти можем да кажем кои мерки са ефективни, но не можем да наложим на никого нищо, ако на човек не му пука и се държи неадекватно. Така той създава риск за себе си и за обществото. Масово хората спазват мерките, но проблемът е главно при младите хора, които имат самочувствие и липса на страх, но трябва да мислим и за другите. Ще налагаме глоби, докато ги научим да се държат както трябва", посочи Кунчев.

По думите му е важно да се осигури имунизиране на рисковите групи за предстоящи вируси. Предвиден е ръст в броя на безплатните ваксини, съобщи той.

Главният здравен инспектор коментира и провеждането на футболните мачове:

"Наказания за неспазване на мерките по стадионите има за организаторите на футболните мероприятия. Ако хората не спазват правилата, капацитетът няма значение."

Искаме да не пречим на нормалния живот и хората да могат да бъдат на стадионите, но ако не спазват мерките, ще ни принудят да върнем рестрикции, които не са желани от никого, каза още доц. Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови