Доц. Кунчев: Не е препоръчително да се правят повече тестове, важно е да се вземат превантивни мерки

OFFNews
30 юни 2020 в 09:32 | 2712 |0

Не е препоръчително да се правят повече тестове по инициатива на община, работодател или организация. В момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.

Това каза по БНТ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището.

"От 140 положителни днес близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат", каза доц. Кунчев. 

По повод случаите на заразени в Смолян работници, той обясни, че в момента здравните инспектори са се фокусирали върху предприятието. По думите му чешкият собственик е създал много добри условия и всички необходимо е направено.

Въпреки взетите мерки, заразяването става най-често в почивките, когато служителите по-тясно контактуват или когато биват извозвани към работата си. Затова и организираният транспорт в смолянското предприятие е бил спрян, подчерта главният здравен инспектор.

Eдва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми, които не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница.

Доц. Кунчев изрази надежда, че при рязкото повишаване на температурите ще имаме самоограничаване на коронавируса, но не бива да се допуснат масирани отделни огнища с много заразени.

"Като експерти можем да кажем кои мерки са ефективни, но не можем да наложим на никого нищо, ако на човек не му пука и се държи неадекватно. Така той създава риск за себе си и за обществото. Масово хората спазват мерките, но проблемът е главно при младите хора, които имат самочувствие и липса на страх, но трябва да мислим и за другите. Ще налагаме глоби, докато ги научим да се държат както трябва", посочи Кунчев.

По думите му е важно да се осигури имунизиране на рисковите групи за предстоящи вируси. Предвиден е ръст в броя на безплатните ваксини, съобщи той.

Главният здравен инспектор коментира и провеждането на футболните мачове:

"Наказания за неспазване на мерките по стадионите има за организаторите на футболните мероприятия. Ако хората не спазват правилата, капацитетът няма значение."

Искаме да не пречим на нормалния живот и хората да могат да бъдат на стадионите, но ако не спазват мерките, ще ни принудят да върнем рестрикции, които не са желани от никого, каза още доц. Кунчев.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !