Доц. Кунчев: Все още не е ясно дали коронавирусът вече е по-слаб

OFFNews 24 юни 2020 в 15:30 2580 0

Снимка Архив

Все още не е ясно дали COVID-19 е по-малко вирулентен, каза за БТА главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

"До момента нямаме сигурни статистически научни данни, че това вече е факт", изтъкна той.

Въпросът с антителата също е актуален. Но и при него няма все още категорични отговори. Освен антитяловия отговор, имунитетът на организма се изгражда и от клетъчен имунитет, където няма антитела. Това не означава, че човекът не е защитен. "За вирус, който познаваме от 6 месеца, нямаме достатъчно информация колко е напред клетъчният имунитет и каква роля играе", допълни Ангел Кунчев.

По повод българите, които са се прибрали от кланицата в Германия, главният здравен държавен инспектор коментира, че няма начин властите на границата в България да разберат кой точно откъде идва, ако самият той не посочи това.

Броят на работещите в тази кланица е много голям и действително най-много са служителите от Румъния и България, потвърди главният държавен здравен инспектор.

"Ние имаме данни за някои от тях и активно ще се опитаме да ги издирим, но не бих казал, че това е най-ефективният механизъм", добави Ангел Кунчев. Той изтъкна, че Германия не е в списъка на страните, към които България прилага карантина, което допълнително затруднява процеса. Няма да има санкции за върналите се от германската кланица българи. Санкции ще има, само ако са със симптоми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!