Доц. Мая Аргирова: Коледните ритуали често завършват в Клиниката по изгаряния

Янка Петкова 21 декември 2019 в 09:42 4964 0

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

Подготовката на трапезата, коленето на прасета и обработката им, откритите огнища, камините, фойерверките, бомбичките са част от коледно-новогодишните ни традиции. Какви рискове от изгаряне крият ритуалите на българина по празниците, как трябва да се реагира в първите минути, за да са минимални щетите и болката, разказва доц. Мая Аргирова, началник на Клиника по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Пирогов".

Доц. Аргирова, кои са изгарянията, типични този сезон и празниците?

Българите имат навика да правят зимнина, която много често е свързана с колене на прасета, открити огнища, нагрети тенекии в дворни места, където най-често играят деца. Много често, около Коледните празници, извършването на подобни „ритуали“ осигурява пациенти на клиниката. Това са най-често пламъкови изгаряния, тъй като се използват различни уреди като бензинови лампи. Няколко пъти сме огласявали и проблема с газовите бутилки и имаше ефект. Това малко или много кара хората да бъдат внимателни и да избягват опасностите.

Промяната в начина на живот става ли причина за поява на нов тип травми? Има ли „модерни“ изгаряния?

Напредъкът в технологиите води и до промяна в начина на живот, респективно в моделите на изгарянето. При децата това са т. нар. опасни игри. Интернет пространството дава информация дори на най-малките, които може да имат желание да извършват някакъв вид ритуали, повлияни от детски филмчета. Такъв е случаят с Уинкс например. В тези филмчета се показва как се палят от разстояние определени предмети и децата, повлияни от това, търсят начин да запалят нещо или пък да преживеят подобни емоции като във филмчето. Имитират поведението от анимацията. Имахме няколко такива деца.

Имали сме изгаряния с дезодоранти, които предизвикват ефекта на замразяване върху кожата. Това може да увреди кожната покривка и да предизвика рани, подобни на тези от изгаряне. Всичко това е повлияно от модели на поведение от филмчета или пък от интернет. Експериментират доколко може да се издържи на болка – такава е играта „лед и сол“ примерно. Изгарянията са най-често по откритите части на тялото. Обикновено това са 12-13-годишни деца.

Каква е тази игра „лед и сол“, доц. Аргирова?

При тази игра децата се самоувреждат. За определен период от време се поставя лед върху кожата, след което се редува със сол, доколкото издържат, състезават се кой ще издържи повече и накрая се образува рана.

Кои са най-честите видове изгаряния при децата?

Децата могат да бъдат увредени във всяка възраст. При най-малките, новородените, има невнимание или липса на съобразяване от страна на родителите. Родителите и другите възрастни, които се грижат за децата, са за това - да внимават, да предвидят всички фактори, които могат да им навредят и да осигурят безопасни грижи. Такъв пример е пускането на духалка в стая на детенце, което не може да ходи и не може да се защити.

Родителите са ангажирани с ежедневната си дейност и могат с часове да не влязат в тази стая, ако детето примерно спи или не реагира. Така могат да се нагреят определени части на легло, кошарка или пък може да се нагорещи въздухът в стаята, а детската кожа е изключително чувствителна. Изискванията за гледане на деца са при по-ниски температури - 20-22 градуса.

Преди време имахме изгаряния на 4-5-месечни деца. Пак в интернет се появила информация, че при определена честота на работещите уреди – абсорбатор, сешоар - т. нар. „бял шум“ децата заспиват по-лесно. Не знам какъв е ефектът върху мозъчната им дейност, но знам какви изгаряния сме имали и че е недопустимо работещи уреди да се оставят при дете. Така имахме изгаряния в областта на шията при няколко деца. Скоро сме нямали, което показва, че винаги, когато се говори, има някакъв ефект.

Изгарянето е предотвратима травма и превенцията е най-важна. Колкото повече се внимава, толкова повече вероятността да не се получи е голяма. При децата до 7-годишна възраст категорично отговорността е на родителите.

При ходещите деца има други модели на изгаряния. При изучаване на околната среда те пипат, лапат много предмети, така могат да захапят необезопасени кабели. Имали сме 4-месечно бебе с контактно електрическо изгаряне в устата – захапан кабел. Дете, което не се движи – стои или лежи, което значи, че този кабел е висял от някъде.

През зимата голяма част от хората се отопляват с камини. Те също трябва да бъдат обезопасени, да има поставена решетка на метър от огъня, за да не стигат децата до тях. Защото дори топлината, която се излъчва чрез конвекция, може да ги изгори, когато играят наоколо. Всички сме забелязали как се зачервяват, особено по-малките, при които кожата е тънка, нежна и при по-висока температура може да се получат изгаряния.

Не може да се готви и да се гледат деца. Недопустимо е поставянето на съдове с горещи течности и ястия на земята, което много често се прави, особено по селата, където се отглеждат животни, приготвят се в по-големи количества топли течности, вари се мляко, и имат навика да ги оставят на открито на земята, защото са тежки, да се охладят, а децата, играейки, може да седнат, да се облеят.

Електрическата кана например първоначално е била произвеждана с дълъг кабел. Изгарянията зачестяват, понеже кабелът виси от плота, детето го дръпва и водата от горещата кана го облива. Затова производителите намалиха дължината на тези кабели. Всичко се прави в името на това детето да няма достъп до горещия предмет. Лицето, шията, гърдите т. нар. изгаряния тип „лигавник“ са най-уязвимите части.

През зимата все още се правят инхалации с гореща вода при по-големите деца. Слага се между краката нагорещен съд с течност с разни добавки и се диша. Водата се задържа, излива и това създава предпоставки за по-дълбоки изгаряния и оперативно лечение. Почти винаги такива случаи завършват с оперативно лечение. Това са гениталии, бедра, изключително шокогенни зони, силно болезнени, болката е жестока и децата получават много голям стрес. 

Кои са по-опасните изгаряния – тия, които са причинени от течности, или пламъковите?

Обширните. Изгарянията от течности и пламъковите изгаряния са еднакво опасни, но най-вече пламъковите, защото много често те са свързани със запалване на дрехите на пострадалото дете или възрастен, ангажират по-голяма телесна повърхност и са свързани с инхалация – увреждат и дихателните пътища. Инхалирането на пушечни газове и горещ въздух води до изгаряне на горните и долни дихателни пътища и опасността се увеличава. Това е 10% дълбоко изгаряне допълнително.

Какви изгаряния причиняват фойерверките, пиратките?

При фойерверките много често се запалват околни предмети и в опит да ги загасят децата получават изгаряния. Най-опасно е, ако се запалят и дрехи, но обикновено причиняват по-ограничени като площ изгаряния. При т. нар. бомбаджии имаме термодинамични травми, които са свързани с доста тежки увреди, много често с инвалидизация, с необходимост от отстраняване на част от пръсти и обикновено изискват дълготрайно лечение и много реконструктивни операции впоследствие.

Кое правилното поведение според типа изгаряне? Как могат да се минимализират щетите до получаването на професионална помощ?

Доболничното поведение има много голямо значение. Ако са малки и ограничени изгарянията, охлаждането е много важно. Охлаждане веднага. Колкото по-бързо, толкова по-добре. По възможност на течаща, студена вода с температура между 8 и 21 градуса, около 20 минути, до момента, в който се намеси екипът специалисти.

Добре е да имаме вкъщи гелови пакети, продават се в аптечната мрежа – гелови превръзки. Когато се извадят, се изчаква да се отпуснат и се поставят върху изгорялата повърхност. Това е вид охлаждане. Екипите са оборудвани с охлаждащи превръзки, които могат да се моделират и да се поставят върху изгорената площ. Доказано е, че охлаждането веднага след травмата, има огромен ефект върху прогресирането му в дълбочина.

Сигурно сте виждала най-невероятни мазила и сте чувала за най-невероятни реакции при първа помощ. Кои са най-абсурдните сред тях?

Всяко нещо, извън това за което говорихме преди малко, е вредно, особено при изгаряния, при които има нарушена кожна цялост, като при пламъковите изгаряния и изгарянията от горещи мазнини. Всяко манипулиране върху раневата повърхност е свързано с опасност от инфекция. Всяка инфекция задълбочава изгарянето. Да оставим болката. Впоследствие, когато вече пациентът попадне на правилното място и трябва да бъде професионално обработен, това води до трудно отстраняване на някои от тези средства, с които се мажат – жълтък (сварен, несварен), паста за зъби, масло, белтъци. 

Хората, не знам защо, са изключително склонни да прилагат подобни средства. Това освен че е вредно, губи време. Ако през това време извършат адекватното охлаждане и максимално бързо да се озоват в спешните центрове, няма да изпитват толкова дълго тази изключително силна болка. Психотравмата от нея, особено при децата, е много голяма. Човек, който преживее такава травма остава с отпечатък за цял живот.
Виждали сме изключително широк набор от подобни средства и това ни накара да създадем това мобилно приложение „Какво да правим при изгаряне?“. Засега работи само с Андроид, но достъпът ще се разширява, за да могат хората да получат адекватна информация, ако се наложи. Приложението е безплатно и може да се свали.

Има ли зависимост между капацитета на родителя и честотата на изгаряния?

Има, най-често при децата в риск. Деца, отглеждани в многодетни семейства от малцинства, които не желаят да се интегрират. Това са деца, които се неглижират, поради нисък капацитет на родителя.

Как трябва да сътрудничи родителят, за да ви улесни максимално в процеса на възстановяване?

Много често чуваме репликата „детето се изгори“. Не може дете на 3 години да се изгори само. Никой не търси вина, но навсякъде по света изгарянията при малки деца се квалифицират като насилие. Отговорността е наша. Ние сме родителите. Първо трябва да осъзнаем къде сме сбъркали, за да няма други подобни инциденти. Важно е при децата в риск социалните служби да са на мястото си. А те не работят, особено в малките селища, защото ги е страх.

Когато е завършил лечебният процес, детето трябва да идва редовно на контролни прегледи, независимо с какъв тип изгаряне. Когато се засягат и функционални места, в процеса на растежа възникват проблеми. За да придобие и белегът максимално добър вид, има определен комплекс от мероприятия, които трябва да се извършат от родителя - носене на компресивно бельо, силиконови листа, грижи.

Не всеки родител осъзнава, че това е нужно. Много често вземат някакъв процент ТЕЛК и ги няма по 3-4 години. В процеса на растеж, вследствие на липсата на адекватно лечение до момента, децата развиват увреди. Но родителите идват само, за да им продължат ТЕЛК-а. Това ги интересува. Да поддържат инвалидността на детето и да вземат някакви дребни пари.

Ние никога не съдействаме за подобен тип поведение. Но това е отговорност и на лекарските комисии. Не трябва да се дават дълги решения за 3 години, трябва да бъдат по-кратки. Разбира се, има хора и хора. За това говорим. Но социалните служби трябва дълготрайно да проследяват този рисков контингент, а не само да разследват обстоятелствата около изгарянето, защото ние винаги ги алармираме.

В такъв случай вероятно имате и рецидиви?

Разбира се! Не са един и два такива случаи. Изгарянето може да бъде причинено по невнимание, но и умишлено. Причините и изясняването на тези случаи са работа на социалните служби. Три пъти съм алармирала. Изключително трудна е комуникацията. В началото всички са много ентусиазирани, после... Имаме деца от малцинствен произход, които са с обширни изгаряния. Ние ги следим, всичко се документира. Това е важно - колко от тях ще имат последствия във времето и в кои зони. Но няма присъствие. След като мине първоначалното телково решение, по някакви причини връзката се къса. Неглижират се нещата и тези деца изчезват.

Клиниката по изгаряния беше обновена и оборудвана наскоро. Какви възможности ви дава новата апаратура?

Огромно удоволствие е да се работи в пространство, което е оборудвано с последна дума на техниката. В момента очакваме и един нов апарат за определяне дълбочината на изгарянето и ако това се случи, ще имаме един изключително съвременен център, позволяващ бърза, адекватна намеса при всички пациенти, защото с такъв тип апаратура ние определяме пътя на пациента в първите 24 часа след постъпването – дали ще бъде опериран или ще бъде лекуван консервативно. Така препаратите, с които ще се лекува, ще бъдат насочени правилно, тъй като лечението на изгарянето е изключително скъпо.

Частен център по изгаряне няма никъде по света. Лечението навсякъде се финансира от здравната система, защото е изключително скъпо. Особено при обширните изгаряния, при които освен хирургично има реанимационно лечение, използване на биопродукти с висока стойност, ентерално хранене и т.н. Затова и апаратурата е много скъпа, но позволява пациентите да получат представа какво ги очаква. Както казахме, изгарянето е динамичен процес. И разходите намаляват, защото се съкращават сроковете за лечение.

Различен ли е подходът при лечението на децата? Споменахте за посттравматичен стрес.

Реакциите на децата след преживяната травма са разнообразни. Има деца, които свързват травмата с родителя, при когото се е случила. Реакцията е негативна. Има деца, които след стреса, който са изпитали, особено ако не са щадени в първите минути след травмата с неправилни манипулации, не позволяват да бъдат доскосвани. Докосването по раневата повърхност трябва да е минимално, да се избягва мазане с различни неща. Важно е тази болка да премине бързо и бъдат адекватно обезболени в лечебно заведение. По никакъв начин да не им се причинява допълнително страдание.

Изгарянето много често е свързано с инвазивни манипулации – поставяне на венозен път – централен или периферен, поставяне на катетър, поставяне на електроди, датчици и т.н. и децата изпадат в ужас. Сега се борим от Българската Коледа да получим апаратура – 3D сензорна система, която е за отвличане на вниманието и понижаване на болката. При откъсването на децата от родителите и отвеждането им в непозната обстановка, каквито са превързочната или операционна, те са в жесток стрес.

Системата е интерактивна. Детето слага едни очила и се пренася в друг свят, в зависимост от възрастта. Дали ще бъде в приказка, на дъното на океана, дали ще обикаля със самолет някъде – създадени са различни приложения. За пръв път видях тази система в Англия и изключително много се впечатлих. Видях ефекта в различни центрове - колко лесно се работи, как няма детски плач, как няма проблем да откъснеш детето от майката и как безпроблемно се сменя превръзка или се прави рехабилитация.

Колко напред е медицината в това изгарянията да се лекуват така, че да не остане белег?

Белег няма само във филмите. Това е истината. Но както ние казваме, този белег трябва да е красив. Един белег е „красив“, когато има осигурен правилен растеж (при децата), няма функционални увреждания – деформации, които да нарушават нормалното ходене и обслужване на детето и извършване на нормалните ежедневни дейности от него.

Белегът трябва да е равен, на нивото на другата кожа. Да бъде гладък, да бъде мек и ако пигментът е еднакъв с този на околната кожа, е идеално. Но за съжаление, невинаги е така. Има области от човешкото тяло, като лицето, където този ефект се постига много, много трудно, с много чести операции. Там където е имало срязване, задължително остава белег. Въпросът е той да не предизвиква деформации и да осигурява правилен растеж. Тогава ние сме доволни.

Какви съвременни средства използвате?

Това са кожните заместители. Но не могат да заменят на 100% собствената кожа в имунен смисъл, тъй като те служат като скеле за образуване на собствена дерма и това помага, особено при обширните изгаряния. Новите технологии рефлектираха и в кожните заместители. Има синтетични, биосинтетични. Те могат да служат като матрица за изграждане на дермата. Повърхностният слой, епидермисът, се взима от останалите незасегнати от изгарянето зони. С какво помагат те? Първо, в много кратък срок може да бъде покрита цялата изгоряла повърхност и така да предотвратим опасността от инфекция. Болните от изгаряния умират от инфекция на първо място. Второ, по този начин осигуряваме по-добри естетични и функционални резултати.

Какво от това съвременно лечение заплаща НЗОК?

Покрива се 100% от Касата, с изключение на реконструкциите. Някои от пособията не се изплащат. Закупуват се от пациентите и в момента имаме уверение от НЗОК, че ще се покриват разходите за подобен тип лечение. При болни с изгаряния над 40%. Имаме изключително голямо разбиране от страна на Касата за допълнително остойностяване на някои от пътеките.

Как да си осигурим безопасно и безгрижно посрещане на празниците? 

Децата трябва да бъдат далеч от подготовката за празничната вечер, докато се приготвят ястията за Бъдни вечер, които никак не са малко. Родителите са заети и вниманието им е концентрирано в тази подготовка. Децата не се следят активно и не се изолират от опасните горещи предмети около тях. Да се внимава със запалимите неща, които много се използват в празничните дни. Да не се бърза – най-честите изгаряния в празничните дни са от гореща мазнина и горещи ястия.

Доц. д-р Мая Аргирова е началник на Клиника по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Пирогов", републикански консултант по термична травма. Има специалност по обща хирургия и пластична хирургия. Професионалните й интереси са в областта на детските изгаряния, пластичната и реконструктивна хирургия. Автор е на дисертационен труд на тема „Съвременни тенденции в комплексното хирургично лечение на изгарянията в детската възраст”. Член е на световни, европейски и български асоциации по изгаряния и пластична хирургия. Има над 70 публикации в български и чужди научни списания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови