Доц. Мангъров: Болниците приемат всеки с коронавирус, защото им се плаща

OFFNews 01 юли 2020 в 15:16 11405 0

Болниците приемат всеки с коронавирус, който пожелае, защото им се плаща. Това обяснява по-големият брой хоспитализирани, коментира по БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

Той уточни, че в Инфекциозната болница в София не е запълнен капацитетът и има свободни легла.

По думите на доц. Мангъров мрачната прогноза на шефа на НОЩ няма да се оправдае и смъртните случаи няма да се увеличат драстично. По-масовото тестване в последните седмици е причина за по-големия брой положителни резултати от тестовете:

"Не е едно и също, ако направиш 100 теста и откриеш 20 заразени, и да направиш 1000 теста и откриеш 40 заразени. Кога положението е по-тежко?", запита инфекционистът.

Той коментира, че когато се дават абсолютни стойности, те не могат да бъдат сравнявани, сравняват се, когато са в проценти, но това не се прави и добави, че епидемията ще тлее, докато не мине през критичната маса от населението.

Доц. Мангъров коментира и предстоящия мач за Купата на България. Според него допускането на 12 000 души на стадион "Васил Левски" не е грешка и не очаква проблеми от струпването на хора по трибуните.

"Всеки си мисли, че като се окаже заразен, ще тръгне да умира. Те са заразени, не са болни. Да, сеят заразата, но на огромната част от заразените им няма нищо", каза още специалистът.

Той заяви, че от носенето на маски няма полза, но уточни, че изпълнява заповедта за носене на маски на закрито, защото не обича да го глобяват.

Според него Световната здравна организация е една от причините за паниката и хаоса по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови