Доц. Мангъров: Щаба го е страх. Щом не може да носи отговорност, да си ходи

OFFNews 27 април 2020 в 19:24 16031 8

Нещата се правят бавно, защото щаба го е страх. Не знам защо, но го е страх. Те са там за това и затова им се плаща - за да носят отговорност. Не означава, че трябва да съсипеш всичко, защото теб те е страх да носиш отговорност. Като не можеш - иди си, нека някой друг да носи отговорност, иначе не си за тази работа.

Това коментира пред bTV доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София.

Той е категоричен, че вече трябва да се отварят стадиони, фитнес центрове, плувни басейни:

"Сигурно не ги отварят, защото никой от щаба не спортува. Ако някой от тях спортуваше, щяха да ги отворят".

За срещата си с Бойко Борисов Мангъров заяви, че се е опитал да обясни на министър-председателя всички тези неща, но по-обстойно: "Мисля, че той добре ме разбра".

Доцентът подчерта, че сега вижда в отварянето на парковете правилните действия, но не толкова бързо, както иска.

Това, което трябва да направим, е да се успокоим, да живеем по най-нормалния начин и да си мием ръцете. Нищо друго. Това е нещо, което ще ни се случи рано или късно, категоричен е той.

По повод засилването на имунитета с различни витамини Мангъров отговори така: Ако Ви се пие витамин С - пийте, но няма да Ви помогне. Няма как имуностимулантите да Ви спасят от заразяване.

Според него страните, които се се опитали да действат адекватно, са били подложени на натиск от медиите. "Глупаци дал Господ", заяви доцентът.

"Пика го чакаме от много време - камионите с трупове, хладилници - чакаме ги, но не се случват", коментира той.

По думите му проучванията показват, че в България са заразени няколкостотин хиляди и ако следваме това, че имаме 2-3% смъртност, то трябваше да са починали между 6 и 13 хиляди. "За щастие, не са."

Според него ние хващаме много малка част, а имаме поне 100-200 пъти повече заразени. "И какво правим - седим и ловим мухи".

Според доц. Мангъров това, което не искаме да разберем, е че заболяването трябва да бъде посрещнато от най-здравата част на населението, които и да се разболеят, няма да им се случи нещо кой знае какво - 70% трябва да преболедуват, но да са младите, здравите и силните, а не старите и болните, защото тогава действително ще има много жертви. 

Начините, по които се действа, при която и да е друга вирусна инфекция, тук се отхвърлят настрани и се прави нещо ново. Когато имаме такава инфекция, заразените и техните контактни лица трябва да се изолират. Никъде досега не се е правило заграждане на хора, на които им няма нищо. Нещо ни стана, забравихме всичко, което бяхме научили. И започнахме от нулата, смята доц. Мангъров.

Причините за световната паника не са медицински - политически, икономически, но не и медицински, смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

8

Диди

03.05 2020 в 08:00

Д-р Мангъров каза "Щабът го е страх. Щом не може да носи отговорност да си ходи". И той си отиде. Просто и ясно. Какво има повече за обсъждане. Дитирамби за щаба и генерала са излишни. Като дисциплиниран военен той разбра казаното и го реши. А някакви си "журналистки" и чорбаджи Недялко от ПИК има да го оплакват вероятно месеци на ред. Защо ли?

4000

7

AndroD

28.04 2020 в 15:54

Много е лесно от сутрин до вечер да се обикаля по медиите и да се плюе по щаба, Мангъров не е приел и не е излекувал нито един пациент с коронавирус, нито един,явно защото е зает да обикаля медиите.

2900

6

birusa

28.04 2020 в 15:23

Браво на доцента. Единствен със здрав разум и не се страхува от Мафията.

5610

5

БХМ

28.04 2020 в 14:14

За България е голям проблем herd-mentality. И това, че чиновниците не носят отговорност за действията или бездействията си.

12114

4

Вики

28.04 2020 в 04:54

Този е готов за Гинес. Само трябва да уточни как ще отдели младите, които ще хвърли на вируса, от старите, които ще запази живи и здрави. Каква ще е възрастовата граница. Той от кои е!

5712

3

tough

28.04 2020 в 00:22

Леле, тоя всеки път като го чета, се радвам, че от него нищо не зависи. Напоследък само се излага завалията.

12362

2

Хуан

27.04 2020 в 22:18

Абе изобщо в Робърт Кох, Джон Хопкинс, Оксфорд и т.н. работят некви пълни аматьори и само той, най-умният, най-кадърният, най-можещият да носи отговорност, само той знае, че всичко е ала-бала, резултат на политическа паникьорщина и търсене на вестникарска сензационност.

3000

1

wreathbro

27.04 2020 в 22:17

Винаги е по-лесно отстрани.