Доц. Марио Милков: Ибупрофен е доказан с десетилетия лекарствен продукт

Катя Благоева 11 юни 2020 в 14:57 7040 1

В началото на пандемията се появи информация, че нестероидните противовъзпалителни могат да влошат симптомите на COVID-19. Историята започна след материал в изданието The Lancet, който откри връзка между ибупрофен и влошаването на симптомите при група пациенти, страдащи от хронични заболявания. Веднага след това френското здравно министерство публикува становище срещу употребата на ибупрофен при COVID-19. Световните регулаторни и здравни органи като Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация обаче изразиха становища, че ибупрофен може да се прилага за облекчаване симптомите на COVID-19. А само преди няколко дни се появи информация за текущо проучване на екипи от две лондонски болници ("Гай" и "Сейнт Томас") и от Кралския колеж при хоспитализирани пациенти с COVID-19. Учените допускат, че ибупрофен, който и сега широко се използва като температуропонижаващо, противовъзпалително и болкоуспокояващо средство, може да облекчи тежките дихателни състояния на пациенти с коронавирус.

За да разясним малко повече ситуацията, потърсихме мнението на доц. д-р Марио Милков, специалист УНГ от Факултета по дентална медицина към Медицинския университет във Варна.

Доц. Милков, през последните месеци спекулациите свързани с лекарствата за лечение на симптомите на COVID-19 нараснаха значително. Защо? Откъде идват тези притеснения?

Не бих казал, че има спекулации в научните среди, всички интердисциплинарни екипи влагат своите знания и използват най-нови технологии за намиране на точен алгоритъм за лечение на болните. Спекулациите се зараждат при изопачаване на думите на лекарите. Притеснения е нормално да има, докато не се открие ваксина.

В началото на пандемията на преден план излезе активното вещество ибупрофен. Причината за това бяха медийни твърдения, че използването на ибупрофен води до влошаване на симптомите на COVID-19. Има ли истина в това?

Ибупрофенът е доказан с десетилетия лекарствен продукт, не трябва без доказателства да се подлага неговата значимост при лечение на болни с болка и възпаление в различни специалности на медицината.

Какво е становището на световната медицина по отношение на ибупрофен и COVID-19?

Аз мога да споделя прочетеното от мен в областта на оториноларингологията и написаното в нашите наръчници, където не съм прочел за вреда от приложение на ибупрофен.

Какво всъщност представлява ибупрофен и какъв е механизмът му на действиe?

Ибупрофенът е медикамент за избор в много специалности. В моята практика го използвам за бързо обезболяване и за започване на борба с възпалението. Бързо действие, мощен ефект, рядко има непоносимост и алергични реакции.

Във Вашата практика има ли случаи на влошаване на симптомите от лекарства, съдържащи ибупрофен и парацетамол при коронавирусни заболявания?

За радост нямам болни с коронавирус, така че не мога да дам отговор.

Кои са най-често прилаганите лекарства за облекчаване симптомите на COVID-19? Има ли доказани случаи на вреда?

На този въпрос също бих се въздържал от отговор, защото трябва да използвам литературни данни или опита на мои колеги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови