Доц. Оскар: Проф. Богов е жертва на манипулации. Друг дърпа конците в Александровска болница

От една година болницата се управлява от зам.-директора Мария Куманова, твърди офталмологът

Янка Петкова 20 май 2021 в 13:38 11920 0

„Проблемът е, че човек, който няма нито медицинско, нито икономическо образование е зам.-директор, а през последната една година е и със статут на изпълнителен директор на Александровска болница. На практика Мария Куманова управлява лечебното заведение и "дърпа конците". Проф. Богов е жертва на манипулациите ѝ, защото няма опит като администратор.“ Това коментира пред OFFNews началникът на Клиниката по очни болести в университетската болница доц. Александър Оскар по темата със сигналите за нарушения в лечебното заведение.

За нарушения в Александровска болница първи съобщиха председателят на Комисията по ревизиите в предишния парламент Мая Манолова и съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. По-късно от медийни участия на доц. Оскар стана известно, че авторът на сигналите е той и че това не е първият случай, в който предупреждава Министерството на здравеопазването за нередности в управлението на болницата. В качеството си на представител на държавата в Съвета на директорите той информира за нарушения на закона и на устава на УМБАЛ "Александровска".

В писма, изпратени до бившия здравен министър проф. Ангелов и служебния министър д-р Стойчо Кацаров, той споделя тревогата си от начина, по който се управлява болницата през последната година и от липса на прозрачност.

Впоследствие, подписка с искане за незабавна финансова проверка и смяна на ръководството разпространиха и други лекари от Александровска болница, които твърдят, че тя се управлява с порочни практики, в нарушение на закона и е в незавидно финансово състояние.

Какви са опасенията

Пред bTV доц. Оскар заяви, че липсата на прозрачност в управлението на болницата е притеснителна; че през последната година са изразходвани значителни финансови средства, за които Съветът на директорите не е бил подробно информиран; че членовете на този съвет са подписвали фиктивни протоколи от непроведени заседания.

В отговор на обвиненията му изп. директор на лечебното заведение проф. Борис Богов посочи, че твърденията са неверни, а пред „24 часа“ заяви, болницата не бива да е залог за неясни амбиции.

Има ли нарушения и какви са те, трябва да установи започналата проверка на новия екип на здравното министерство. Резултатите от нея се очаква да бъдат оповестени утре (21 май). Първата проверка, инициирана от бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов след сигнал от доц. Оскар, не е установила такива.

Една година без достъп до информация

"В Съвета на директорите аз съм представител на държавата. Моята задача е да защитавам интересите на държавата и болницата. като такъв трябва да съм запознат с решенията, които се вземат, с годишната финансова рамка, годишния финансов отчет", каза пред OFFNews доц. Александър Оскар. 

Той посочи, че близо една година не знае какво се случва в болницата, въпреки многократните настоявания да получи информация.

Чашата прелива на 26 април, когато е призован да подпише 14 протокола от реално непроведени заседания на Съвета на директорите. Всеки протокол отразява едно заседание. След молба от негова страна да му бъдат изпратени проекто-решенията, получава отказ и отново е призован да подпише протоколите.

"След като се запознах на място с тях, такава възможност ми беше дадена, видях, че към тях няма придружаващи материали. С изненада установих например, че има протокол от 29 декември 2020 г. (представете си какво е налагало форсмажорно да се свиква заседание на Съвета на директорите дни преди Нова година). В една от точките Съветът на директорите е „одобрил“ доклад на зам.-директора за 2 млн. 187 000 лв. Неизвестно за какво. В протокол от следващия месец в една от точките са одобрени 1 млн. и 200 000 лв. за обществена поръчка, други 500 000 лв. за не знам какво.

Направих си труда да сумирам общия размер на гласуваните средства в тези 14 протокола. Това са около 30 млн. лв. Как да подпиша документи за неща, които не са ми известни?!

Март месец пише, че Съветът на директорите сме се събрали, разгледали сме и сме одобрили годишния финансов отчет. Аз с годишния финансов отчет се запознах преди два дни. Дори когато го прегледах, видях, че на 5 април е бил официално одобрен от Съвета на директорите. Когато казах, че това е недопустимо, ме погледнаха с насмешка. Това, което ме влудява, е чувството за безнаказаност, чувството, че „не ни пука от нищо“.

Доц. Оскар каза, че е бил учуден от заявеното от проф. Богов при участието му в „Лице в лице“ миналата седмица, че Съветът само проформа трябва да се запознае с тези документи и няма отношение към финансовите въпроси. 

Според него тук нарушенията са няколко – първо не е свикван Съвет на директорите, въпреки пандемията заседания могат да се провеждат и онлайн. Такива заседания не е имало.

"Твърди се, сме се обсъждали и коментирали решения в двора, по коридорите. Това е несъстоятелно", коментира доцентът. Той отрича да има междуличностен проблем с когото и да било от колегите си. "Имам проблем, че ръководството на болницата не спазва закона", каза доц. Оскар.

"На Медицински съвет или по-скоро на „другарски съд“ бях определен „като троянски кон“, „доносник“, „човек който съсипва болницата“, защото се опитвам да защитя интереса на държавата и болницата в рамките на закона. (Медицинският съвет е консултативен орган към болницата, съставен от началниците на всички звена.) Очакваха да има съпричастност от началниците на клиники, никой в крайна сметка не се застъпи за твърденията на директора и зам.-директорката. Няма никакво разбиране, че има проблем. Това още повече ме тревожи. Болницата се управлява като селска кръчма – събираме се, говорим си, без реално дефиниране и разпределение на отговорностите."

Какво е финансовото състояние на болницата?

"След като разгледах одита, установих, че задълженията за изминалата финансова година са се увеличили с близо 6 млн. лв., а просрочията са 3 млн. лв., което е тревожно. Преди месец, когато се явих на конкурс за представител на държавата в Съвета на директорите, в здравното министерство ми обърнаха внимание, че болницата е в много тежко финансово състояние, което, разбира се, всички ние знаем. Но това, което ме впечатли, беше споменатата дума „декапитализация“. На практика, още утре болницата може да обяви фалит, защото дълговете доближават реално активите на болницата – активите са около 70 млн., а дълговете вече са над 53 млн. лв. Много скоро няма да можем да си обслужваме дълговете.

В петък (21 март) трябва да излязат резултатите от новата проверка, но ме разтревожиха опитите на зам.-директорката Мария Куманова да повлияе на резултатите. От свои източници разбрах, че е имало комуникация между нея и служител на МЗ в опит да се разбере кой е проверяващият", съобщи доц. Оскар.

Кой трябва да ръководи Александровска болница?

"Аз директор на болницата не съм искал да бъда и няма да бъда. Моята нагласа е тя да има ръководител, който първо спазва закона, устава на болницата и зачита ролята на Съвета на директорите. Разбира се, трябва да е човек, който има административно-мениджърски опит, особено като се има предвид, че болницата е в катастрофално състояние. Има нужда от изграждане на стратегия, за да се стабилизира лечебното заведение за няколко години напред. Последните няколко години са натрупани сериозни задължения. Нямаме алтернатива, трябва да се търси решение. За мен е нелепо зам.-директорът Мария Куманова – човек, който няма медицинско и икономическо образование - да бъде фактическия директор на такъв храм на медицината, какъвто е Александровска болница. Това е тъжното. Хората тук с основание влагат много емоция", заключи доц. Александър Оскар.

Доц. д-р Александър Оскар е завършил МУ-София. Специализира "Неврология" и "Очни болести", магистър по Обществено здраве и здравен мениджмънт. През 2010 г. придобита образователна и научна степен "Доктор". От 2018 г. е "Доцент" по офталмология към МУ-София.

Има няколко специализации - през 2016 г. "Невро-офталмолигия" в St.Luke’s - Roosevelt Hospital Center, New York, NY под ръководството на проф. Марк Куперсмит, както и през 2017 г. "Невро-офталмолигия" отново в St.Luke’s - Roosevelt Hospital Center, New York, NY под ръководството на проф. Марк Куперсмит.

От 2012 г. до момента е лекар-консултант в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". От 2017 г. до момента е член на борда на директорите на УМБАЛ "Александровска". От 2019 г. до момента ръководи Катедрата по офталмология към МУ-София и началник на Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Александровска".

Член на Българско дружество по офталмология, секретар на Българско дружество по офталмология и зам.-главен редактор на списание "Български офталмологичен преглед".

Участва в 5 научно-изследователски проекта и в над 54 конгреса у нас и в чужбина. Има 73 научни публикации - самостоятелни и в съавторство. Участва в написването на Учебник по очни болести за студенти по медицина и дентална медицина.

Носител на наградата на БЛС "Лекар на годината" за 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови