Доц. Росен Михайлов: Грешно взета проба не може да даде фалшив положителен резултат

OFFNews 08 юли 2020 в 10:39 3066 0

Снимка БТА/Xinhua

Грешно взета проба не може да доведе до фалшив положителен резултат, каза по БНР доц. Росен Михайлов, управител на верига лаборатории, които правят тестове за COVID-19.

Той бе категоричен, че всяка положителна проба за коронавирус трябва да доведе до някакви мерки.

"Дори да има съмнение, е по-добре да се приеме, че пробата е положителна и да се ограничат контактите, докато се направи втора", обясни доц. Михайлов.

Специалистът посочи, че дори веднага след положителен резултат от тест да се направи втора проба, която да е отрицателна, това ще е за успокоение на пациента, но две седмици след първата положителна проба трябва да се направят две проби и те трябва да са отрицателни, за да се счита, че няма инфекция.

Доц. Михайлов акцентира върху личната отговорност на хората при спазването на противоепидемичните мерки, за да не се разпространява вирусът.

По-рано тази седмица, на брифинг, същата теза защити и проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че при различни резултати пробата се потвърждава от Националната референтна лаборатория и едва тогава се обявява като положителна или отрицателна.

Професорът коментира и в кои случаи PCR тестът може да даде неверен резултат - ако материалът не е взет правилно, ако е лошо съхраняван или ако е недобросъвестно взета пробата, без съгласието на изследваното лице. Ако се прави тест в стандартизирана лаборатория и резултатът е положителен, значи човекът е заразен, категоричен беше специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови