Двама души са постъпили през нощта във ВМА със съмнение за коронавирус

Има нова вълна на грип ''B'' в страната

OFFNews 26 февруари 2020 в 08:26 12483 1

Снимка ВМА

Двама души, завърнали се от Италия, са настанени във ВМА през изминалата нощ. Те са поставени под наблюдение със съмнение за коронавирус.

Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски тази сутрин.

Към момента няма доказан пациент с коронавирус в България. Негативни са тестовете изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от Военномедицинска академия (ВМА). Днес се очакват пробите от Русе, Бургас и Сливен. 

Всички, които се завръщат от рискови зони и имат грипоподобни симптоми, ще бъдат наблюдавани в болнични условия, уточни той. Хората, които нямат симптоми, трябва да останат под домашна карантина. По думите на Мутафчийски капацитетът на болниците не може да поеме всички, които са били в райони с разпространение на коронавирус, но нямат симптоми.

Той уточни, че този модел на поведение се следва във всички страни.

Ген.-майор Мутафчийски подчерта, че на този етап няма потвърдени случаи на заразени в Румъния и Сърбия, а по отношение на медийните публикации за акостирал у нас кораб с китайски граждани уточни, че екипажът за последно е бил в рисков регион преди 40 дни: "Екипажът не е допуснат въобще да слиза, въпреки че по правилата отдавна те са преминали карантинния период."

Шефът на оперативния щаб съобщи, че в Италия случаите на установен коронавирус вече са 320, със 100 повече. Първи случай е констатиран в Загреб, Хърватска.

Мерки

Вчера, 25.02.2020 г., е изпратено писмо до всичките областни управители от името на оперативния щаб. „В него ние настояваме да се ангажират за свикването още днес на областните медицински съвети, в които влизат всички директори на болнични заведения в съответната област, директорите и представители на РЗИ. Там сме препоръчали, всички специалисти да бъдат запознати с нашите инструкции и с препоръки за действия при тази ситуация. Очакваме обратна информация какви са ресурсите, които може да отдели всяка една болница”, поясни генерал-майор проф. Мутафчийски.

По думите му в такъв момент не бива да се прави разлика между държавни и частни болници. "Всъщност всички лечебни заведения в България ползват публичен ресурс и щом е така, те трябва да бъдат обърнати към обществото. Това е моето схващане, предполагам и вашето”, каза още той в коментар дали частните болници трябва да поемат пациенти със съмнение за коронавирус.

План Б

"Въз основа на получената информация ще бъде изготвена карта къде и с какво разполагаме като усилени сили. Тук вече говорим и за план Б. Благодаря на директорите на „Пирогов” и Александровска болница, които вече заявиха своята готовност да трансформират в стационари сградите на съответно Клиника по токсикология и Кожна клиника", съобщи проф. Мутафчийски.

Във ВМА Клиниката по психиатрия ще бъде затворена, което ще осигури още 40 легла. По военна линия се обсъждат варианти и за останалите болници в страната – освен в София, има военни болници във Варна, Пловдив, Плевен, Сливен, както и два санаториума.

От щаба очакват подобни действия от всички директори в областните центрове.

"Говорим за мобилизиране на здравната система да поеме удара и за мобилизиране на гражданското съзнание на всеки един от нас", подчерта още генерал-майор Мутафчийски.

Втора грипна вълна у нас

Професор Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания предупреди, че у нас се очаква втора грипна вълна с увеличено епидемично разпространение на грипни вируси „В”. „Това трябва да бъде отчетено – препоръчваме приемането на витамин D, както и всички мерки, които бяха по време на пика на грипната епидемия – ограничаване на контактите, миене на ръцете, ако няма маски – използването на шалове”, подчерта проф. Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4040

1

jovo

26.02 2020 в 09:43

ПАНИКАААААААААААААА! ПАНИКА! ПАНИКААААААААААА! Разграбвайте магазините, барикадирайте се в къщи! Застрелвайте всеки, който киха!