Двама от всеки трима българи прибягват до самолечение

OFFNews 26 ноември 2019 в 13:41 2032 0

Снимка Pixabay

Двама от всеки трима българи прибягват до самолечение, сочи проучване от маркетинговата агенция Pragmatica, по поръчка на медийна агенция Starcom, част от Publicis Groupe България. 61,5% от участвалите в изследването българи посещават лекар, след като не са успели да се излекуват сами.

Как българите се справят с вирусните инфекции, вземат ли превантивни мерки, на кого се доверяват за здравни съвети? Това са само част от въпросите, на които отговорят запитаните в независимото проучване. 

От отговорите става ясно, че само 19% посещават лекар още при проява на първи симптоми. За сметка на това, основната част от хората, които са взели участие в проучването, вярват, че полагат нужните грижи за здравето си. Резултатите показват, че 59% разчитат и на натурални средства и билки при лечението си. 71% от анкетираните залагат основно на традиционната медицина.

Българите са посещавали личните си лекари средно 3 пъти за изминалата година. Оказва се, че повечето хора вземат решение за покупка на лекарствен продукт по-скоро на база предишен личен опит, отколкото на препоръка от лекар. Почти всички семейства (97,5%) имат подготвена домашна аптечка с лекарства от първа необходимост, до която прибягват при поява на симптоми, а 63% първо посещават лекар и купуват лекарства след неговите препоръки. Въпреки това при 67,8% от хората се е случвало да заменят предписаното им лекарство от лекар с друго, по-евтино, със същото действие.

Проучването показва, че 56% от анкетираните прибягват до онлайн пазаруването и по отношение на лекарства. Основните фармацевтични продукти, които българите купуват онлайн са хранителни добавки, витамини и пробиотици. Хората, които предпочитат традиционните аптеки, избират между 2 и 3 фармацевтични заведения всеки път, като влияние за избор оказват ценовите оферти.

Все пак лекарите си остават най-достоверен източник на здравни съвети за 78% от анкетираните. Интересен факт е, че 44% от хората търсят решения за здравните си проблеми в специализирани сайтове. Повечето от тях се допитват по-често до приятелите си, отколкото до фармацевт, а 23% се доверяват на социалните мрежи.

Проведеното проучване е количествено, направено чрез онлайн анкета към равен брой мъже и жени (обща бройка 400) на възраст от 18 до 70+ години, които ползват интернет поне веднъж седмично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови