Двама са починали с COVID-19 в кюстендилската болница, още девет души са приети днес

OFFNews 23 юни 2020 в 11:11 4408 0

Двама от починалите през последното денонощие пациенти с COVID-19 са от Кюстендил. Те са били настанени в специализираното отделение за COVID-19 на кюстендилската болница, съобщи тази сутрин по БНР областният управител управител Виктор Янев. През последните дни там се лекуваха 11 души.

Тази сутрин в отделението са настанени още 9 болни, някои от които в тежко състояние. Пациентите са предимно от ромския квартал "Изток", който е под пълна карантина до края на месеца.

От 22 часа снощи са засилени ограниченията и карантинните мерки в 12-хилядния квартал, за да няма напускане на на пределите му, освен в специално разрешените случаи.

По думите на областния управител на Кюстендил там се правят по-често дезинфекции, особено на площадката, откъдето всяка сутрин и вечер се събират хора, които се извозват до градините и обектите за черешобера.

Снабдяването с лекарства на жители на кв. “Изток“ вече се осъществява само със съдействието на медиатори, без жителите да напускат границите на квартала.

Вчера стана ясно, че роми излизат от квартала през река Банщица или през тайни изходи и посещават търговските вериги в нарушение на карантината.

Преустановява се приемането и обслужването на жители на квартала от районната картотека за медицинска експертиза към РЗИ-Кюстендил и на Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) към болницата в града, обявиха от Областния кризисен щаб.

Виктор Янев обясни строгите мерки със спекулации на местните жители. Много от тях обяснявали, че трябва да излязат, за да си купят лекарства, защото в кварталната аптека нямало. Областният управител съобщи, че аптекарят ще бъде извикан, ще бъде направено необходимото да се зареди аптеката, ако липсват специфични лекарства постът ще бъде закрит, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови