Двама заразени с коронавирус във Великобритания

СЗО препоръчва да не се затварят границите, за да няма неконтролирано нелегално преминаване

OFFNews 31 януари 2020 в 16:16 2200 0

Снимка Pixabay

Великобритания потвърди за два случая на заразени с коронавирус, съобщи „Гардиън“, цитирайки изявление на Департамента по здравеопазване.

Двамата заразени са от едно семейство. Здравните власти отказват да дадат повече подробности. Не е известно с какво гражданство са пациентите и дали са били в Ухан. Изолирани са под специална карантина в сграда, където са настанени и евакуираните британци от Ухан, които също са под наблюдение.

„Можем да потвърдим, че двама пациенти в Англия, от едно семейство, имат положителни проби при тестване за коронавирус. Оказва им се специализирана помощ. В ход са процедури за инфекциозен контрол, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на вируса“, казва ръководителят на английските здравни служби, проф. Крис Уити.

Местните здравни власти уверяват, че имат готовност да реагират в случай на заразен с коронавирус, предприети са всички необходими мерки за ограничаване на разпространението му. От Департамента по здравеопазване са в непрекъснат контакт с експертите на СЗО.

Два случая на заразени с коронавируса са потвърдени и в Русия. Пациентите са граждани на Китай, намират се в Тюменска област и вече са поставени под карантина. Русия подготвя евакуация на гражданите си, които се намират в Ухан и Хубей.

По-рано днес Франс прес съобщи, че от Световната здравна организация са предупредили, че затварянето на границите с Китай, където е огнището на новия коронавирус, ще е контрапродуктивно, защото би накарало хората да пътуват нелегално, което допълнително ще разпространи епидемията.

"Беше казано и повторено много ясно, че ограниченията за пътуване и търговия не се препоръчват от СЗО", подчерта Кристиан Линдмайер, говорител на организацията, пред журналисти в Женева.

По думите й, както са показали други ситуации, особено тази с ебола, когато хората искат да пътуват, те го правят. И ако официалните граници не са отворени, те ще намерят други неофициални пропускателни пунктове. 

Русия, Сингапур и Монголия вече обявиха, че затварят границите си за пътници, идващи от Китай. Така те се опитват да ограничат разпространението на епидемията от вирусна пневмония.

Линдмайер изтъкна, че единственият начин да се контролира кой преминава границите и да се наблюдава дали пътникът носи белези на заразяване, е като се преминава през официалните пунктове.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус многократно похвали мерките, предприети от Китай. Сред тях е и санитарният кордон за спиране на епидемията, който обхваща около 56 милиона души.

Броят на засегнатите в континентален Китай доближава 10 000, надхвърляйки този по време на епидемията от ТОРС през 2002-2003 г.

СЗО и Китай са се договорили за изпращане на международна мисия от експерти, но подробностите още не са известни, казаха днес от базираната в Женева организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови