Две частни и едно държавно лечебно заведение получиха приза 'Добра болница'

Отличието е инициатива на коалиция от пациентски организации

OFFNews 23 януари 2020 в 13:45 2136 0

Две частни и едно държавно лечебни заведения получиха сертификат "Добра болница" на церемония, организирана от коалиция пациентски организации. Специална награда беше връчена и на болница "Св. Кирил" от сериала "Откраднат живот".

СБАЛ "Полимед" София, СБАЛАГ "Майчин дом" и МБАЛ "Уни Хоспитал" са лечебните заведения покрили 10-те критерия обявени от организаторите на инициативата Център за защита на правата в здравеопазването, Пациентски организации „Заедно с теб“, Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Сдружение "Дара хелп." 

"Реализирахме тази идея преди няколко месеца, за да запълним една празнота в здравеопазването, предизвикана от  факта, че гласът на пациента не се взема предвид, не се чува и когато се вземат решенията в здравеопазването. Смятаме, че това е важно, защото той е потребителят на медицинската услуга", каза при връчването на сертификатите на отличените болници д-р Стойчо Кацаров, председател на Сдружение Център за защита на правата в здравеопазването. 

"Разочаровани сме от липсата на участие на голяма част от болниците. Това са първите три, единствени болници, които покриха показателите за информацията, която предоставят на сайтовете си, каза за OFFNews Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб". По думите й много от болниците се притесняват от показателя „смъртност“, който е част от критериите.

"Няма нищо лошо в този показател. Когато една болница не се притеснява от причините за своята смъртност, няма основание да не ги изнесе. Все пак в голяма част от случаите хората умират от болести. Понякога медицината е безсилна", допълни г-жа Георгиева.

Тя уточни, че сайтът, който са създали, съдържа информация и за лекарите, работното време, разположението на лечебното заведение, екипите, които работят в него, в какво е специализирана болницата.

"Призоваваме болниците да не се страхуват от прозрачността. Това засилва доверието", каза г-жа Георгиева. 
Според нея инициативата има ясни критерии и няма място за лобизъм. 

В концепцията на тези отличия има две гледни точки - едната е на администраторите на сайта goodhospital.bg по критерии, изпълними от всяка болница, на база прозрачност на услугите, които предлага. 

Вторият елемент е оценката, която всеки пациент може да даде според собствените си впечатления. Споделяйки мнението си хората си помагат един на друг. Когато мненията са повече, оценката е все по-малко субективна, твърдят учредителите на наградите.

От коалицията уточниха, че тази оценка не е насочена срещу болниците и целта не е да се конфронтират пациенти и болници. Това би могло да помогне на самите болници да подобрят своята услуга.

СБАЛАГ "Майчин дом" получи и специалния приз на Пациентски организации "Заедно с теб" за най-добър мениджър на "Добра болница".

Изненадата на събитието беше връчването на награда на телевизионната болница "Св. Кирил"от сериала "Откраднат живот". Тя беше приета от гинеколога доц. Захариев, чиято роля се изпълнява от актьора Емил Марков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови