ЕК одобри законопроекта, ограничаващ износа на лекарства

OFFNews 18 август 2017 в 15:35 1514 0

Европейската комисия е одобрила новите предложения за промяна на Закона за лекарствата, които целят намаляване на паралелния износ на лекарства. 

В законопроекта здравното министерство предлага създаване на ограничителен списък с лекарства, които няма да могат да бъдат изнасяни в други европейски страни, където се продават по-скъпо, ако има недостиг на нашия пазар. 

Забранителният списък ще бъде изготвен от експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата. Ако в срок от 5 работни дни от постъпването на уведомлението ИАЛ не издаде заповед за ограничаване на износа на конкретния лекарствен продукт, той ще може да бъде изнесен.

Не се очаква новите текстове да бъдат спрени и от Конституционния съд, стана ясно от думите на зам.-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева, която днес представи промените в закона. 

Именно Конституционният съд спря опита за спиране на паралелния износ през 2015 г. Тогава съдът обяви, че законодателните промени противоречат на основния закон. 

"В този си вид документът е нотифициран от Европейската комисия, като е съобразен и с Решението на Конституционния съд. В този смисъл сме спокойни, че е неатакуем. Очакваме политическата подкрепа от всички парламентарно представени партии, защото тя ще бъде в интерес на хората", посочи Нейчева.

Свободната търговия в Европейския съюз по отношение на лекарствата е „здравословна“, когато е в размер на 5 до 8% от износа на лекарства, и това се стимулира от страните членки. В България обаче тя надвишава 50% за някои медикаменти, което изисква предприемането на мерки, коментира тя.

В законопроекта се предвижда и въвеждане на "състрадателна употреба", която ще се отнася за лекарства за лечение на тежки състояния, които все още не са получили разрешение за употреба или са на ниво клинични проучвания. 

"Това е и моя лична кауза, става въпрос за медикаменти, за които клиничните проучвания са затворени, не се плащат от обществените фондове и са изключително скъпи. По този начин ще помогнем на пациенти, за чието лечение няма друга алтернатива, изчерпани са възможностите за терапия в България, а с лекарствата – предмет на състрадателната процедура, ще получат възможност да се лекуват, при това абсолютно безплатно", обясни зам.-министърът.

Друга важна промяна касае извършването на дарение на медикаменти – съгласувателният режим с ИАЛ, от страна на заявителите, се заменя с уведомителен, като това значително ще съкрати сроковете, в които медикаменти дарение ще достигат до лечебните заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови