ЕК ще ускори процедурата за продажба на ремдесивир в Европейския съюз

OFFNews 02 юли 2020 в 16:48 2130 1

Европейската комисия изрази днес готовност да ускори процедурата по издаване на разрешение за продажба в ЕС на лекарството ремдесивир, за което има данни, че осигурява по-ефективно лечение на COVID-19, предаде БТА.

Комисията преговаря с различни производители, сред които и компанията Gilead Sciences, за доставка на препарата, уточни говорител на институцията.

Той не можа да отговори какви количества и на каква цена се договарят. По неговите думи количествата ще бъдат съобразени с броя на постъпилите в болница в с новото заболяване.

Говорителят поясни в отговор на въпрос, че ЕК е научила от медиите, а не от властите във Вашингтон, че САЩ изкупуват почти целите произведени по света количества от лекарството. 

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата препоръча разрешаване на продажбата на ремдесивир в Европа. В САЩ курсът на лечение струва 5080 долара.

Съществуват генерични лекарства със сходни качества, произвеждани в Азия за под 100 щатски долара. Очакваното предварително разрешение за продажба в ЕС означава, че лекарството ще стане достъпно година преди необходимите данни за страничните ефекти. Ремдесивир е одобрен за използване в САЩ, Индия, Южна Корея и Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови