ЕМА: Не купувайте лекарства от съмнителни сайтове и доставчици

Агенцията обяснява как може да бъде удостоверена легалността на онлайн аптеките

OFFNews 25 март 2020 в 12:40 2110 1

Европейската агенция по лекарствата излезе с официални препоръки към гражданите на ЕС, за повишено внимание при покупка на лекарствени продукти от електронни сайтове и други доставчици, които имат за цел да използват страховете и опасенията на хората по време на продължаващата пандемия от коронавирусна болест COVID-19.

От агенцията предупреждават, че някои доставчици могат да твърдят, че техните продукти лекуват или предотвратяват COVID-19. В други случаи те могат да предлагат улеснен достъп до законно регистрирани лекарства, които според действащите правила не са лесно достъпни. Подобни продукти вероятно са фалшифицирани лекарства, поясняват от EMA.

От агенцията съветват да се купуват само лекарства от местна аптека или търговец на дребно или от онлайн аптека, която е регистрирана от компетентните органи на държавата.

Всички регистрирани онлайн аптеки имат общо лого, което може да бъде потвърждение, че сайтът е регистриран, припомнят от ЕМА. Логото се състои от правоъгълник с хоризонтални ивици и бял кръст, поставен в лявата половина на правоъгълника, съседен на средната линия. Под това е знамето на държавата от ЕС, където е регистрирана онлайн аптеката.

Преди да купите лекарство от сайт, проверете дали в него има логото и щракнете върху него. След това ще бъдете насочени към уебсайта на вашия национален регулаторен орган и ще се покаже списък на всички легално работещи онлайн аптеки. Проверете дали онлайн аптеката, която сте посетили, е посочена там, преди да продължите с покупката си. Ако не е в списъка, не купувайте лекарства от този сайт!“, съветват от агенцията.

През изминалите седмици Европол съобщи за операции срещу трафика на фалшиви лекарства, които обхванаха 90 държави. Оттам посочват, че в рамките на тези акции са били заловени над 4,4 млн. опаковки в световен мащаб, разбити са били 37 организирани престъпни групи, извършени са 121 ареста. Друг важен резултат е премахването на 2500 линка на уебсайтове, социални медии, пазари онлайн и реклами на лекарства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Issy

25.03 2020 в 15:47

Също така трябва да се препоръча да не се купуват и лекарства от съмнителни аптеки....защото у нас такива има доста. Продават лекарствата на доста по-ниски цени и хората, за съжаление, се доверяват и купуват.