ЕМА с препоръка за ограничения при лекарства съдържащи ципротерон

OFFNews 17 февруари 2020 в 14:06 2342 0

Снимка Pixabay

Комитетът по безопасност на лекарствените продукти в хуманната медицина (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата ЕMA излезе с препоръка за ограничения при употребата на лекарства, съдържащи 10 мг или повече ципротерон.

След преглед на данните за риск от рядък тумор на мембраните, покриващи главния и гръбначния мозък при пациенти, приемащи ципротерон, PRAC препоръчва лекарствата с такова съдържание на ципротерон, да се използват само при хирзутизъм, андрогенна алопеция, акне и себорея след като други възможности за лечение, включително и лечение с по-ниски дози ципротерон, са се оказали без резултат.

Лекарствата с ципротерон се използват и за намаляване на нагона при сексуални отклонения у мъжете, но когато други варианти за лечение не са подходящи, категорични се експертите.

Експертният преглед на документацията е установил, че рискът от образуване на тумори е по-висок, когато общото количество лекарство, което пациентът е приел във времето, се увеличава. Този страничен ефект е рядък - може да засегне между 1 и 10 на 10 000 души, в зависимост от дозата и продължителността на лечението.

Няма доказателства за риск, що се отнася до лекарствени продукти, съдържащи ниска доза ципротерон. Въпреки това, като предпазна мярка, тези лекарства не трябва да се използват при хора, които имат или са имали подобен тумор, е заключението на PRAC.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови